Rundveehouderij

Nieuws 2905 x bekeken

Nieuwe machine ‘oogst’ ammoniak uit mest

Hengelo – Melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo (Gld.) is gestart met het terugwinnen van ammonium-stikstof uit mest. Om dat te bereiken wordt de nieuwe LGL-stripper ingezet.

Eerder is al op laboratoriumschaal de werking van het procedé getest. Onderzoeker Maikel Timmerman van Wageningen Livestock Research denkt een efficiëntie van 60 à 70 procent van terugwinning van ammoniak uit mest te kunnen realiseren. “Belangrijk is nu dat we op praktijkschaal echt kunnen meten welke efficiëntie gerealiseerd wordt en dat we kunnen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om die efficiëntie verder te verhogen”, aldus Timmerman.

De Marke test de praktijkuitvoering van de LGL-stripper deze zomer met verschillende mestsoorten. De installatie is geheel gesloten. De ammoniak uit de mest wordt ‘gestript’ via de gasfase en opgenomen in een zuur zodat een geconcentreerde ammonium-meststof wordt geproduceerd.

In de machine komen de mest en de opnamevloeistof niet met elkaar in aanraking. Omdat de ammoniak in de gasfase wordt opgenomen is er geen vervuiling van organische stof of andere bestanddelen uit de dierlijke mest in de nieuwe geconcentreerde meststof.  De machine is zo ontworpen dat er voldoende oppervlak is voor uitwisseling van ammoniak tussen mest en opnamevloeistof. Mede door het grote oppervlak is de energiebehoefte voor deze machine beperkt.

Het werkingsprincipe is bedacht en getest door Wageningen Livestock Research. Samen met Dorset Green Machines is de installatie gebouwd voor de terugwinning van ammoniak uit mest en digestaat. Dat laatste is het restproduct dat overblijft na vergisting. Het onderzoek wordt mede gefinancierd door Productschap Zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.