Rundveehouderij

Nieuws 27 reacties

Melkprijs in 2013 naar record

Langerak - Het jaar 2013 wordt wat betreft de melkprijs een recordjaar. Dat verwacht Willem Koops van het Productschap Zuivel (PZ). Hoewel er nog een halfjaar te gaan is, zijn de signalen positief.

Nadeel is volgens Kees Romijn van de LTO-vakgroep melkveehouderij dat ook de kostprijs op een relatief hoog niveau blijft. De meeste voerprijzen voor de voorverkoop zijn inmiddels bekend.

LTO Nederland en het PZ presenteerden gisteren in Langerak hun veertiende jaarlijkse melkprijsvergelijking. 2012 was qua melkprijs een relatief goed jaar. De melkprijzen van de zeventien Europese zuivelondernemingen zijn afgelopen jaar gedaald met 3,7 procent naar  gemiddeld €33,73 per 100 kilo (exclusief btw en inclusief nabetaling). Dat is minder dan de 10 procent waar in 2012 nog vanuit werd gegaan. Aantrekkende prijzen na de zomer wisten een sterkere daling te voorkomen. Een lagere melkproductie door slechte weersomstandigheden zorgde in combinatie met een solide vraag voor een herstel van de zuivelmarkt.

LTO geeft aan dat ondanks de relatief goede melkprijs weinig veehouders met plezier terugkijken op het afgelopen jaar. Opbrengsten van ruwvoer vielen vanwege weersomstandigheden tegen, wat leidde tot hogere kosten en een lagere melkproductie. Voor de inkomens van melkveehouders was 2012 daarom geen goed jaar.

Koops geeft aan dat de trend wat betreft melkprijsontwikkeling stijgend is, maar dat een tijdelijke daling zoals in 2009 niet wordt uitgesloten. Romijn voegt daar aan toe dat niet de vraag is of, maar wanneer de melkprijs gaat dalen. Hij waarschuwt melkveehouders. “In de praktijk zien we dat een overgrote meerderheid van de Nederlandse melkveehouders zich nog onvoldoende heeft voorbereid op een dergelijke sterke daling.”

FrieslandCampina blijft het in de melkprijsvergelijking, met een gemiddelde melkprijs van €35,19, goed doen. Net als vorig jaar is de onderneming te vinden op de derde plek. De zuivelgigant moet alleen het Finse Hämeenlinnan Osuusmeijerie en het Italiaanse Granarolo voor zich dulden, en deze ondernemingen opereren duidelijk in een andere markt. Hoewel FrieslandCampina opnieuw op de derde positie is te vinden, is het verschil met Arla en de Franse ondernemingen wel kleiner geworden. De melkprijs van FrieslandCampina daalde met 5,3 procent, terwijl die van Arla met 2,6 procent daalde. De daling van de Franse melkprijzen bleef, met uitzondering van Lactalis, beperkt tot zo’n 2,5 procent. DOC Kaas, de andere Nederlandse zuivelonderneming die in de vergelijking is meegenomen, is met een gemiddelde melkprijs van €33,42 vier plaatsen gedaald naar plek 8.

Zowel de Duitse als Ierse zuivelondernemingen hebben qua melkprijs matig gepresteerd. Koops merkt op dat een deel van de Ierse melkveehouders mogelijk nog profiteert van aandelen in de  zuivelondernemingen. Dat kan de pijn aanzienlijk verzachten. Teleurstellend is de melkprijs, €30,63, van het Belgische Milcobel te noemen. De onderneming daalde zes plaatsen naar plek 16.

Opvallend zijn de relatief hoge melkprijzen die afgelopen jaar in Engeland zijn uitbetaald. Dairycrest is met een melkprijs van €35,15 in de melkprijsvergelijking gestegen van plek 16 naar plek 4. Toch is het voor de Engelse melkveehouders een beroerd jaar geweest. Veel veehouders zagen zich genoodzaakt duur voer aan te moeten kopen vanwege de extreme weersomstandigheden. Door de veel lagere melkproductie als gevolg van genoemde weersomstandigheden moesten de Britse zuivelverwerkers de aanvoer van voldoende melk door de melkveehouders veilig stellen via hogere prijzen.

Laatste reacties

 • koestal

  Ook de productiekosten stijgen in recordtempo !

 • truurd

  Volgens melkveebedrijf betaalde fc over maart de slechtste melkprijs in de eu

 • pieterdejong

  allemaal een grote stal bouwen voor < 5000 euro per koeplaats ja geen wonder dat de kosten stijgen , straks weer mauwen dat het slecht gaat als iedereen in 2015 verdubbeld. 35 ct is een mooie prijs toch

 • sjaakbea

  truurd, Prijs vergelijken over een maand is ook onzin. Teveel afhankelijk van wanneer seizoensheffingen en toeslagen ingaan. Als veehouders melken we ook niet één maand per jaar dus het zegt ook niets.

 • wmeulemanjr1

  Als 'niet'boeren alleen naar de 'toppen' van de 'bergen' over de jaren heen kijken heeft de melkveehouder het 'vet'best' WIJ MELKVEEHOUDERS WETEN INMIDDELS WEL BETER!! of niet soms??

 • poldes

  de melkprijsvergelijkingen zoals vermeld.
  zou deze vergelijking wel op waarheid berusten?
  dit is een opgevoerde show.
  hier kan iedereen aan zien dat de nederlandse melkveehouders ,dik tevreden moeten zijn .
  een te goede uitbetaalprijs .
  wij als melkveehouders kennen onze kennis en onze kostprijs.
  ik heb het idee dat dit verhaal/deze show een vertekend beeld geeft.

 • johannetje

  ik zou bijna medelijden krijgen, echter zo om me heen kijkend, gaat het nog wel aardig met de koeieboeren.

 • HaroldvM

  Kostprijs vormd zich naar opbrengstprijs

 • peter25

  ik als burger heb geen moeite om een paar centen per liter meer te betalen
  boeren maken veel uren en mogen best iets verdienen anders hebben we
  over enkele jaren niks te eten niet iedereen heeft dit door
  boeren succes

 • geen boer

  gevoelsmatig zeg ik dat de melkprijs niet veel meer naar boven gaat, dan krijgen we dezelfde vraaguitval als enige jaren geleden. Toen werd er ook verkondigd dat het nooit meer goedkoop zou worden, onder anderen door Van Bakel en consorten. We hebben allemaal gezien dat binnen een half jaar tijd de prijs halveerde en veel melkveehouders uitstel van aflossing moesten aanvragen om hun acute liquiditeitsproblemen te verzachten. Nu lijkt het dat boeren met veel te ruime stallen en te weinig ruwvoer om die stal t.z.t. op te vullen structureel zo'n goede melkprijs als dit jaar nodig hebben om überhaupt rond te kunnen komen. Best gevaarlijk, en na 2015 kon er wel eens véél minder melk geproduceerd worden dan er nu gedacht wordt. Kijk maar eens naar andere Europese landen als Engeland. Te veel NL boeren zijn mooiweer zeilers geworden, zonder dat ze het in de gaten hebben.

 • Mozes

  @geen boer, ik ben het wel met jou eens.

 • koestal

  veel landen melken hun quotum niet meer vol

 • poldes

  en dat allemaal omdat deze te veel winst maken?

 • gerstiroma

  ja meuleman als het bij jullie niet meer uit kan kun je altijd nog stoppen, quotum en grond verkopen en blijft er nog genoeg over om een riante woning in het dorp te kopen, dat het quotum er een keer afgaat daar is alwel 20 jaar bekend, wat hebben jullie daaral niet over gejammerd en wat heeft het een voordeel opgebracht, in geen enkel ande sector van de landbouw zijn jullie zo bevoordeeld als de subsiedie (melkvee)boeren, je kunt nog graaspremie krijgen terwijl de koeien op stal gemaaid gras vreten, om maar een voorbeeld te noemen

 • wmeulemanjr1

  Ik zou ook maar koeien gaan melken als quotum verdwijnt #14 gerstiroma, want u ziet de melkveehouderij als een zeer positieve bedrijfstak die u omschrijft als een luilekkerleventje waar 'makkelijk geld' in omloop gaat, alvast succes gewenst!!

 • sneek1

  tja

 • sneek1

  Er zijn boeren die met een melkprijs van 32 cent goed uitkomen en boeren die met 40 cent nog moeiete hebben het hoofd boven water te houden. Moeten we die tweede categorie in stand houden met een hoge melkprijs zodat de eerste groep fluitend miljonair wordt?

 • poldes

  sneek 1
  als € 040 amper de kostprijs is;dan is €0,32 beneden de kostprijs.

 • Mels

  Kostprijs is iets waar je zelf de hand in hebt,dus idd die 40ct boeren moeten misschien wel verdwijnen ja.....want die doen dus iets duurder,maar wat ???

 • wmeulemanjr1

  Mels er is verschil tussen boeren met een volledige afgeloste 'tent''(lage kostprijs) en boeren die aan het begin staan.(hoge kostprijs?)Welke leeftijd wilt u de gemiddelde boer hebben??
  Wilt u een bejaardensoos aan boeren op het platteland??

 • koestal

  De melkveehouders zijn hier bijna allemaal met stallen aan het bouwen,zo hebben de aannemers ook nog werk,voor de rest ligt de bouw op z,n gat

 • wmeulemanjr1

  Het is te hopen dat de melkprijs op de langere termijn goed blijft zodat je er als melkveehouder mee uit de voeten kunt richting de toekomst, want onder kostprijs melken is achteruitgang op boerderijniveau.

 • sneek1

  Meuleman, Natuurlijk is het te hopen dat de melkprijs goed blijft, maar als de melkprijs straks wel weer zakt dan zullen vele boeren bij hen zelf te rade moeten gaan als ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Kosten besparingen, prive eens wat minder uitgeven of een ander beroep zoeken waar ze wel goed in zijn. Dat is de marktwerking waar we blijkbaar met z'n allen voor gekozen hebben.

 • wmeulemanjr1

  #23 sneek1, u wilt dus een ''poetin systeem''???

 • sneek1

  Meuleman: U kunt dat mooi populistisch benoemen, maar het is in ieder geval een sociaal systeem.
  De boeren hier willen vrije marktwerking, maar zodra het slechter gaat moet de overheid weer bijspringen. Wel de lusten maar niet de lasten.

 • wmeulemanjr1

  Sneek, Natuurlijk willen we vrije marktwerking, maar dan moet de overheid ons ook die vrijheid geven, we willen helemaal niet afhankelijk zijn van allerlei steun, de vrije markt moeten ze dan ook volledig zijn eigen weg laten gaan en niet gaan ingrijpen als voedsel te 'duur' gaat worden.

 • jk.

  Niet zeiken ik zie nog genoeg nieuwe trekkers en stallen . Wordt genoeg verdiend door de koeiboeren #aardappelboer#zeikerds

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.