Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Langetermijnverwachting melkprijs 33,5 cent

Wageningen – De gemiddelde melkprijs tot 2023 wordt geschat op €33,50 per 100 kilo exclusief btw, bij 4,4 vet en 3,5 procent eiwit. Het gaat om een stijging van 1 euro ten opzichte van de geschatte melkprijs vorig jaar.

Dat is gebleken tijdens het overleg prijsindicaties. Aan dit overleg nemen deskundigen van accountantsbureaus, banken, LTO, PZ, Directie Regelingen, DLV en Wageningen UR deel. Doel van het overleg is om tot gezamenlijke normen te komen die worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen.

De prognose is gebaseerd op de verwachte prijsontwikkelingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties, met daarbij een inschatting van het deskundigenpanel over de invloed van deze ontwikkelingen op de melkprijs in Nederland. Voor andere vet- en eiwitgehalten kan de volgende formule worden gehanteerd. Melkprijs 2013-2023 (excl. btw): (3,26 x vetgehalte) plus (6,52 x eiwitgehalte) min €3,65 per 100 kilo.

Voor een zwartbont stierkalf voor mesterij kan een melkveehouder volgens genoemde partijen gemiddeld 115 euro verwachten.  Een Belgisch Witblauw (BWB) kruislingstierkalf levert gemiddeld 295 euro op. Een vaarskalf van 1 jaar gaat weg voor 600 euro, een drachtige pink van 2 jaar voor 1.050 euro.

De verwachte prijzen voor slachtvee zijn fors naar boven bijgesteld. Een gemiddelde slachtkoe (50 procent worstkoe en 50 procent afgemest) levert 675 euro op. Vorig jaar ging men nog uit van 555 euro.

De nieuwe normen en de uitwerking worden gepubliceerd in de bundel Kwantitatieve Informatie Veehouderij 2013-2014 die in augustus dit jaar verschijnt.

Laatste reacties

 • Edje2

  we zullen zien!!!!!!!!!!!

 • richtr

  Dus volgens die formule word dat een basis prijs van €29,60 per 100kg?
  (3,26 x 3,8) + (6,52 x 3,2) - 3,65

 • albers.willem

  Volgens mijn berekeningen gaan de lonen van deze profeten de komende jaren met 5 % per jaar zakken...5 keer 1%

 • bono

  daar kunnen wij echt nietvoor melken

 • hervé

  wel stop dan met melken !
  we zullen wel zien in 2015 wie daar allemaal zal voor kunnen melken. Meer dan je denkt

 • wmeulemanjr1

  herve, dan worden we toch 'gewoon loonmelker' dat kunnen we bijna allemaal.

 • Gerjo-Kompier1

  Men heeft zeker naar een hele grote bak met koffiedik zitten kijken. Of men moet erbij zeggen dat het de verwachte melkprijs is, wanneer alle omstandigheden gelijk blijven. Wie weet de olieprijs over 10 jaar? Hetgeen ook bepalend is voor de kunstmestprijs en dus voerprijzen. Wat doet de inflatie? Hoever zijn over 10 jaar de effecten van de klimaatverandering gevorderd?
  Nee, over de hoogte van de melkprijs in 2023 kan men weinig zeggen. Wat meer zeker is, is dat de veehouder tegen steeds krappere marges zijn producten mag leveren....

 • koestal

  De kosten zullen intussen zeker stijgen ! ook omdat er nu stevig gebouwd wordt aan nieuwe stallen,die moeten ook terugverdiend worden,

 • josrodenburg

  1 ding is zeker , niks is zeker!

 • W Geverink

  Jullie willen flink meer produceren van een grondstof waar al genoeg van is. Tuurlijk is het koffiedik kijken Gerjo maar volgens mijn emmer met koffiedik druipt die 33.50 van het optimisme.

 • abtje

  Dat is dan al meer dan dat de Rabobank en consorten eerst riepen. En zoveel genoeg is er nu ook weer niet van deze waardevolle grondstof. Kijk maar uit dat straks de Amerikaanse melk niet tegen een boycot aanloopt omdat het zo onnatuurlijk is. Nauwelijks dierwelzijn. Een koe gaat 1,8 lactatie mee. Melkvee met hormonen behandelen. Genetisch gemanipuleerd voer. En zo kan je nog wel even doorgaan.
  Dat oportunistische boeren gaat een keer fout en dan willen ze ook Europese melkprodukten. Net als de Chinezen geen eigen melk meer vertrouwen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.