Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

LTO: vaststelling BVD-type 2 te traag

Groenlo – Het is niet van deze tijd dat we bij de uitbraak van BVD-type 2 moeten werken met buitenlandse onderzoekslaboratoria. Dat zegt LTO-vakgroepvoorzitter Ger Koopmans in een interview met vakblad de kalverhouder.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) beschikt zelf niet over de mogelijkheid om BVD-typeringsonderzoek te doen. Daarom heeft zij monsters verstuurd naar het Friedrich Loeffler Institut (FLI) op Riems (Duitsland). Hierdoor moet een aantal dagen worden gewacht op uitslag. “Het onderzoek moet dicht bij huis plaatsvinden en de resultaten moeten sneller beschikbaar zijn”, zegt Koopmans. De tijd tussen ‘ik maak me zorgen’ en ‘u heeft BVD type 2’ is veel te lang.

Koopmans uit ook kritiek op de uitwisseling van informatie tussen de Duitse en Nederlandse autoriteiten als het gaat om een uitbraak van een bedrijfsgebonden ziekte. Hij noemt de informatievoorziening ‘waardeloos’. “De communicatie is niet van deze tijd.”

De Gezondheidsdienst voor Dieren was niet bereikbaar voor een reactie. Tot nu toe is op acht vleeskalverbedrijven in Nederland BVD-type 2 vastgesteld. BVD type 2 is een agressievere vorm van BVD dan het in Nederland veel voorkomende type 1. 90 procent van de getroffen kalveren sterft binnen twee of drie dagen na begin van de klinische symptomen.

Laatste reacties

  • Marcel

    als melkveehouder maak ik me wel zorgen ik vind meteen blokeren en geen risicfo lopen door toch dieren aan te voeren vanuit die gebieden waar het heerst ook niet alks ze naar 1 bedrijf gaan gewoon niet toelaten.

  • jaapjo

    Het is uit de tijd,mbt verminderen van antibiotica en duurzaamhei, wat zo hoog in het vaandel staat bij LTO om kalveren te importeren uit een gevaarlijk gebied

Of registreer je om te kunnen reageren.