Rundveehouderij

Nieuws 1321 x bekeken 5 reacties

Kringloopwijzer getoetst op functionaliteit

Wageningen – De Kringloopwijzer is goed controleerbaar en betrouwbaar. Dat concludeert Wageningen UR. De module bouwt voort op de Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX).

Het brengt mineralenstromen in beeld, geeft prestaties op het gebied van efficiëntie en milieu weer en dat is aan derden te tonen. Zo kunnen melkveehouders bedrijfsspecifiek verantwoording afleggen over hun milieuprestaties. Voorwaarden zijn correcte rekenwijze en borging van de juistheid van invoergegevens en uitvoerresultaat van de Kringloopwijzer.

Rond 95 procent van de benodigde gegevens blijkt al (digitaal) vastgelegd en geldt als betrouwbare input voor de KringloopWijzer. Er zijn drie mogelijkheden voor het organiseren van data. Dat kan via een centraal systeem in eigendom van de sector. Ook is verder ontwikkelen van het BEX-systeem door een marktpartij een optie of kunnen systemen ontwikkeld worden door derden via vrije marktwerking.

De borging van de data is in beginsel goed mogelijk, maar er zijn nog wel aandachtspunten.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Vóór we na MINAS, het mestafzetcontractenstelsel, de handreiking, BEX en andere 'succesnummers' weer een poging gaan doen om de praktijk aan de theorie aan te passen, is het misschien handig om eerst eens te controleren wat je eigenlijk aan het doen bent. Inderdaad eerst eens controleren of je een correcte rekenwijze toepast. In dit geval: het gelijkwaardig optellen van verschillende mineralen. Nog steeds moeilijk te snappen voor de 'topuniversiteit'. Als je bezig blijft met het maken van een massabalans, krijg je nooit de mineralenstromen in beeld, dit is onmogelijk! Het zoveelste Wageningse kletsverhaal dus. Trieste vertoning!!

 • veroontje

  Mee eens minasblunders1

 • alco1

  Het probleem van hogerhand is niet willen toegeven van de fouten in het verleden.

 • minasblunders1

  Hoezo in het verleden Alco? We zitten er nog steeds midden in hoor! Ik krijg uit het warrige artikel de indruk dat ze inmiddels de enorme blunder in de mestwet (min of meer) snappen, maar dat ze naarstig op zoek zijn naar een derde partij die er tzt mee op z'n bek gaat. De 'wetenschappers' wassen hun handjes dan in onschuld, want ze hebben immers gezegd dat er een correcte rekenwijze toegepast moet worden. Onze gróóóte deskundige kan dan met vervroegd pensioen (uiteraard met een flinke gouden handdruk), want zo gaat dat met kneusjes in dit land en dan maar hopen dat het snel overwaait.

 • alco1

  Ik onken ook niet dat we er nog steeds middenin zitten, maar dit wordt veroorzaakt door fouten die in het verleden door hogerhand gemaakt zijn en nog heden ten dage niet toegegeven durven te worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.