Rundveehouderij

Nieuws 2526 x bekeken 8 reacties

IFCN voorziet druk op melkprijs in 2014

Kiel/Tekirdag - Melkveehouders moeten volgend jaar rekening houden met meer schommelingen op de wereldzuivelmarkt, vraaguitval en lagere melkprijzen.

Toch zullen de melkprijzen nog niet direct heel slecht worden. Daarbij zullen de kapitaalintensieve bedrijven het lastiger hebben dan de kapitaalextensieve.

Dit concludeert het International Farm Comparison Network (IFCN) naar aanleiding van een onlangs in het Turkse Tekirdag gehouden congres.

Het jaar 2013 wordt volgens het IFCN juist een bijzonder goed melkprijsjaar omdat het aanbod kleiner is en blijft dan de vraag. Momenteel is er nog steeds sprake van een aanbodtekort, mede veroorzaakt door slechte productieomstandigheden in de voorbije periode en door het feit dat de vraag naar melk nog altijd stijgt. De mondiale vraag groeit jaarlijks met zo'n 20 miljard kilo.

Een reactie zal niet uitblijven, signaleren de onderzoekers van het IFCN. Aangespoord door de hoge opbrengstprijzen zullen melkveehouders hun productie verhogen, maar de oplopende prijzen op de consumentenmarkt zullen leiden tot lagere aankopen.

Melkproductie wordt momenteel goed gewaardeerd. De mondiale vraagt stijgt. Het aanbod stijgt momenteel minder hard. Goed nieuws voor de melkprijs op korte termijn.

Overigens liggen de kosten voor melkproductie in West-Europa het hoogst. In 2012 beliepen de melkproductiekosten mondiaal gezien 30 tot 42 euro per 100 kilo melk. Europa was vorig jaar overigens iets concurrerender dan in 2011.  Dat vooral door de iets gunstiger wisselkoers ten opzichte van de dollar. De echte lage kosten regio’s ( €26,50 per 100 kilo melk) zitten in Zuid-Amerika, Midden-Afrika en Azië (uitgezonderd China en Japan).

Laatste reacties

 • gerrit.lammertink1

  Het kan ook zo maar zijn dat de produktiestijging uitblijft door weersinvloeden elders op onze planeet.
  Dan kan die schommeling ook wel niet doorgaan ofwel wie nou al weet wat het volgend jaar is die noemt zichzelf onderzoeker!!

 • Stammie

  Nou ja, in 1 ding hebben ze wel gelijk kapitaalintensieve bedrijven het lastiger hebben dan kapitaalextensieve, maar ja of je daar nou onderzoek naar moet doen??

 • Zuperboer

  Moeten we daarvoor in Turkije een congres organiseren om dit soort kul de wereld in te helpen. En wat de vraaguitval betreft bij de vorige prijspiek zijn een aantal afnemers al uitgeweken naar plantaardige eiwitten met meer of minder succes, maar het sprookje van de vraaguitval kennen we inmiddels. We wachten wel af, maar ik hoop niet dat de nederlandse zuivel en FC in het bijzonder(wat mij betreft) op de een of andere manier meebetaalt aan dit soort hippe congressen. Dat geld kan beter bij op de melkprijs.

 • abtje

  @Zuperboer Juist :-) Op de melkprijs :-)
  Bij de prijsuitval waren er btw meer die vet vervingen door plantaardig vet. Goedkoper en makkelijker. Maar dat is een flauw detail.

 • Mozes

  Ze kunnen wel melkvet vervangen door plantaardig vet maar juist FC haalt steeds meer zuivelwaarde uit eiwit en vooral lactose. Dit betekent dat zuivelfabrieken die de waarde meer uit melkvet halen daar meer nadeel van hebben dan zuivelfabrieken die hun opbrengst uit eiwit en lactose halen.
  Verschuivingen op de zuivelmarkt hebben dus niet voor iedereen dezelfde gevolgen.

 • abtje

  @Mozes Het gaat niet om de meerwaarde, maar in dit geval of de afnemer het kan betalen. Door hogere prijzen was het voor de afnemer te duur geworden en door de melkvetten te vervangen door plantaardig vet werd het voor hem weer betaalbaar.

 • koestal

  en de zomer moet nog beginnen

 • wmeulemanjr1

  PROFETEREN OVER WAT MOGELIJK VOLGEND JAAR GAAT GEBEUREN IS EN BLIJFT EEN LEUKE HOBBY, hoollee.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.