Rundveehouderij

Nieuws 2190 x bekeken 7 reacties

Gemengde reacties op prijsoffensief HGM

Doetinchem - De hoogste prijsgarantie voor drie jaar, die Holland Geiten Melk (HGM) aanbiedt, wordt met gemengde reacties ontvangen door concurrenten.

Dit blijkt uit een korte rondgang bij inzamelaars en verwerkers van geitenmelk.

Een aantal inzamelaars, die niet met naam en toenaam willen reageren, uiten hun twijfels bij de hardheid van de garantie die HGM biedt. Volgens hen bieden de kleine letters een uitweg. Dat HGM en moederbedrijf Ausnutria Hyproca een serieus melkprijsoffensief hebben ingezet, betwijfelt niemand. Volgens de melkprijsvergelijking van het Productschap Zuivel betaalt HGM sinds 1 januari dit jaar al met afstand de hoogste melkprijs; over april €59,55 per 100 kilo, over maar €63,21. AVH in Bergen, een grote klant van Hyproca, en recent in zee gegaan met Bettinehoeve, noemt de uitgezette koers van HGM/Hyproca zelfs riskant voor de bedrijfstak.

Laatste reacties

 • klaas sjoerd

  Een melkprijs van dertig cent vind ik een stuk riskanter. Misschien niet voor 'de bedrijfstak', maar dan toch wel voor de geitenboer. De kostprijs ligt al ruim boven de vijftig cent, geitenboeren krijgen over het algemeen geen EU-premies en hebben de afgelopen jaren weinig verdiend, dus die zes dubbeltjes is helemaal geen luxe.

 • klaas sjoerd

  Nu ik er nog even over nadenk; AVH is een dochter van het Zwitserse bedrijf Emmi en die zit hier alleen maar in Nederland in de geitenzuivel omdat de geitenmelk hier zo lekker goedkoop is; Nederlandse geitenhouders blijken veel meer dan hun collega's elders bereid voor een internationaal gezien lage prijs melk te leveren. Elders in Europa zijn de melkprijzen tien tot twintig cent hoger en in bij voorbeeld Nieuw-Zeeland -waar alle melk in de poeder gaat- ligt de geitenmelkprijs ruim boven een euro.

 • kenijor

  Dat is mooi voor de boeren die aan bettinehoeve leveren, want dan kan bettinehoeve ook de prijs van hgm betalen. Daar zullen ze blij mee zijn want bettinehoeve staat over 2012 onderin.

 • jven281

  Ik snap het artikel niet helemaal, wordt met de volgende zin bij maar € 63,21 mei € 63,21 bedoeld?

  Volgens de melkprijsvergelijking van het Productschap Zuivel betaalt HGM sinds 1 januari dit jaar al met afstand de hoogste melkprijs; over april €59,55 per 100 kilo, over maar €63,21.

 • klaas.van.der.horst1

  Beste jven281

  Er is een t weggevallen. De melkprijs over maart was €63,21 per 100 kilo. Je zou verwachten dat de melkprijs gaandeweg verder zou stijgen, maar in het voorjaar komt er steeds meer melk en hebben de verwerkers minder behoefte om de aanvoer te stimuleren. Daardoor wordt over april minder geld betaald dan over maart, februari etc. Vaak geldt in april en later ook een aanvoerheffing, terwijl er in de winter juist een toeslag is, net als in de (koe)melkveehouderij. Op maandniveau concurreren de verwerkers echter nog steeds met elkaar op prijs: wie betaalt in april, of een andere maand, het meest?
  Op jaarbasis gaat dat natuurlijk net zo, waarbij verwerkers van geitenmelk soms zelfs nog een 2e en 3e nabetaling uitkeren, om toch maar de beste betaler te zijn, of om niet onderaan te bungelen.

 • vanroekel

  Beste klaas van der horst

  Ik vraag me af hoe goed je op de hoogte bent van de geitenmelkprijzen.
  HGM betaalde de eerste 4 maanden van dit jaar exact dezelfde vet en eiwit prijzen uit. Ook werken ze niet met zomerheffingen of wintertoeslagen.
  De enige reden dat de melkprijs nu een paar maanden daalt is dat de vet en eiwit gehalten naar de zomer toe dalen, en er in de melkprijsvergelijking altijd gerekend wordt met de maandgehalten.

 • klaas.van.der.horst1

  Geachte heer Van Roekel,

  Mijn reactie was op de tendens van de geitenmelkprijzen in het algemeen. Daarnaast is natuurlijk over iedere afzonderlijke verwerkers of collecteur een eigen verhaal te vertellen. Voor de precieze prijzen kijk ik naar de vergelijking van het PZ, zoals u waarschijnlijk ook doet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.