Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Fusie in Franse zuivelwereld

Parijs– De grootste Franse zuivelcoöperatie Sodiaal wil fuseren met haar kleinere branchegenoot 3A. Daarmee zal een onderneming ontstaan met een omzet van rond de 5,1 miljard euro en 14.000 aangesloten boeren.

Sodiaal draait momenteel al een omzet van 4,4 miljard, waar CA dan zo’n 750 miljoen aan zou toevoegen. Sodiaal is vooral bekend van het Franse melkmerk Candia en is daarnaast voor 49 procent eigenaar van yoghurtdrankje Yoplait. De coöperatie nam in 2010 al het toen in moeilijkheden verkerende kaasbedrijf Entremont over van de Belgische zakenman Albert Frère. Door samen te gaan met 3A, dat op twintig locaties in Frankrijk een aantal bekende kaasmerken waaronder Brie de Meaux en Munster produceert, kan Sodiaal minder afhankelijk worden van de markt voor verse melk. De bedrijven willen door de fusie bovendien de ‘kritische massa’ verder vergroten om zich voor te bereiden op de melkmarkt na 2015. In dat kader heeft Sodiaal al eerder laten weten dat het drie fabrieken waar Candia-melk wordt gemaakt, zal sluiten.

Sodiaal/3A zal weliswaar de grens van 5 miljard euro aan omzet overschrijden maar blijft nog altijd ruim op afstand van de nummer één Lactalis. Dat bedrijf van President-boter en –kaas haalde vorig jaar een omzet van 15,5 miljard euro. Lactalis is daarmee ook een schaal groter dan FrieslandCampina.

Laatste reacties

  • lepercheron 46

    Wat zal de nma hier van vinden? of kennen ze dat niet in frankrijk.

  • koestal

    De boeren hebben in Frankrijk nu ook al niks te vertellen,dit is een feestje van de grote ondernemingen en de retailers.

Of registreer je om te kunnen reageren.