Rundveehouderij

Nieuws 2208 x bekeken 1 reactie

FrieslandCampina betaalt extra voor duurzame energie

Rotterdam – Leden van FrieslandCampina die zelf groene stroom produceren, kunnen sinds kort via Greenchoice en Ekwadraat niet alleen hun groencertificaten verkopen, maar krijgen ook financieel voordeel voor hun groene stroom.

Dat meldt Greenchoice.

FrieslandCampina, Ekwadraat en Greenchoice zijn een overeenkomst aangegaan voor het verkopen van de groenwaarden van leden van FrieslandCampina met eigen vergisters en windmolens.

De zuivelonderneming neemt niet alleen de groencertificaten (GVO) af maar is ook bereid om, voor het verduurzamen van de zuivelketen, extra te betalen voor de duurzame energie. Het gaat volgens Greenchoice om 3 euro per megawattuur (MWh), versus een geldende marktprijs van 40 cent per MWh. Deze premie wordt volgens de energieleverancier met terugwerkende kracht voor 2012 en 2013 uitbetaald aan de producenten van de energie.

FrieslandCampina laat zelf in reactie op het bericht van Greenchoice weten ‘iets’boven de markt te betalen. Voor de prijs van 40 cent zijn volgens de zuivelonderneming alleen de door FrieslandCampina niet gewenste Hydro-certificaten verkrijgbaar. Voor een vergelijkbaar kwalitatief product als Nederlandse wind wordt er door FrieslandCampina ongeveer 40 procent boven de marktprijs betaald. Voor certificaten van zonne-energie wordt daarentegen momenteel iets minder betaald dan de marktprijs.

Eén reactie

  • abtje

    Kijk maar uit dat Greenpeace niet met de eer gaat strijken...

Of registreer je om te kunnen reageren.