Rundveehouderij

Nieuws 996 x bekeken 1 reactie

Fonterra ziet schalieolie niet als bedreiging

Auckland – Fonterra ziet geen reden om te stoppen met het ophalen van melk van bedrijven gelegen in gebieden waar zogenoemde schalieolie wordt gewonnen in de regio Taranaki.

De Nieuw-Zeelandse Groenen hebben de zuivelonderneming opgeroepen voorlopig te stoppen met het verwerken van melk uit genoemde gebieden, omdat in hun ogen de kwaliteit van de melk wordt bedreigd.

Met behulp van nieuwe technieken wordt ook in Nieuw-Zeeland schalieolie gewonnen. Bij de winning worden grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën onder hoge druk in onderaards gesteente gespoten, het zogenoemde fracking. Via barstjes die daarbij ontstaan komen aardolie en gas uit het gesteente vrij.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming laat Dairyreporter weten er van overtuigd te zijn dat fracking geen invloed heeft op het bovengelegen grasland en op de melk die door de daarop grazende koeien wordt geproduceerd. Daarbij wordt de kwaliteit van de melk volgens Fonterra als vanzelfsprekend continue gemonitord. Bij twijfel worden direct maatregelen genomen om de melkaanvoer, melkveehouders en consumenten te beschermen.

Ook de Federated Farmers laat weten niet gecharmeerd te zijn van de kritiek van de Groenen. De belangenorganisatie beschuldigt de politieke partij van bangmakerij en het op het spel zetten van de reputatie van Nieuw-Zeelands belangrijkste exportproduct.

Eén reactie

  • Hans Biemond

    De groene terroristen zullen niet tevreden zijn tot ze ook de economie in Nieuw zeeland hebben verziekt als in zovele andere landen >De overdose hashies en andere drugs heeft hun verstand zo aangetast dat ze nu in een constante droom wereld leven .

Of registreer je om te kunnen reageren.