Rundveehouderij

Nieuws 27 reacties

Duizenden Franse veehouders demonstreren in Parijs

PARIJS – Vele duizenden veehouders uit alle delen van Frankrijk demonstreren vandaag, zondag, samen met honderden dieren en tractoren in het centrum van Parijs.

Ze willen de aandacht vestigen op hun armzalig bestaan en eisen betere prijzen voor hun dieren of melk. Na een startbijeenkomst trekken de boeren in optocht door de stad voor een manifestatie in een 'Agrarisch dorp' op de l'Esplanade des Invalides.

De demonstratie is georganiseerd door de boerenbond FNSEA die het aantal deelnemers schat op zeker 10.000. De nationale manifestatie volgt op een aantal kleinere demonstratieve acties van veehouders in verschillende delen van het land. Volgens de boeren zitten ze al tijden in een vicieuze cirkel met aan de ene kant sterk gestegen kosten en aan de andere kant niet gestegen, of zelfs gedaalde, prijzen voor hun producten. Dat heeft de afgelopen tijd al geleid tot een terugloop van de melkproductie en van een daling van de slachtcijfers bij varkens en rundvee. De agrarische bonden willen daarnaast dat minister Stéphane le Foll van landbouw nu eens de daad bij het woord voert en zijn vele beloften aan de verschillende sectoren waar gaat maken.

Ruud Peys

Laatste reacties

 • poldes

  dit wordt voor hen een lange weg om dit te veranderen.

 • Gerd

  Wie doet niets, maar verloren, boren dikke planken

 • DP007

  Zoals gewoonlijk, aan de trekkers te zien gaat het zo slecht nog niet...

 • info36

  Nee dit doen ze voor de lol zeg.

 • jordi 1455

  moeten wij eens hier doen dan heb je direct de ME op je dak.

 • jj.lodders1

  frankrijk is bankroet, dus dan kan je een hoop beloven.

 • trekker123

  Die optocht met trekkers kennen we inmiddels wel. Zoals de politiek niet echt met wat nieuws komt kunnen de (Franse) boeren ook weinig nieuws bedenken en daar raakt een ieder wat op uitgekeken. Dat de overheid maar moet zorgen dat de prijzen beter worden. Dat zou mooi zijn als dat ging gebeuren maar dat zal de sector gewoon zelf moeten regelen. Ik ken nog wel een paar bouwvakkers die ook vinden dat de overheid maar eens moet zorgen dat de economie weer aantrekt zodat ze weer lekker verder kunnen met het bouwen van huizen en gebouwen waar niemand op zit te wachten. Niet dat het allemaal zo leuk is of dat het onbegrijpelijk is dat mensen ontevreden zijn, maar ik hoor ook geen enkele realistische oplossing. Laat de terugloop van de melkproductie en het aantal slachtingen maar lekker doorgaan dan lost het probleem zich vanzelf op.

 • koestal

  de zuivelfabrieken zijn daar vaak particulier,een boer heeft daar niks te vertellen ,de macht ligt daar bij de retailers en zuivelaars

 • Mozes

  Precies @koestal, de boeren in Frankrijk hebben net als in Engeland de verwerking en vermarkting van de melk onvoldoende in eigen hand. In Duitsland hebben ze het wel redelijk in eigen hand maar zijn nog te klein en te verdeelt om een voldoende sterke positie in te nemen. Ze lopen op dit punt zeker 10 tot 15 jaar achter op Nederland. Laten wij in Nederland blij zijn met onze zuivelcooperaties.

 • ACB

  Als een boer 0.30ct voor zijn liter melk krijgt. En in de winkel betaalt me 1.00 of 1.10 € een liter melk . waar is de rest van het geld ,ligt dat bij de transporteur dan.???????????

 • koestal

  De boer is meestal de sluitpost in de economie !

 • agri2

  ACB, dan hebben ze ook nog wat vet afgeroomd in de fabriek.

 • abtje

  De transporteur betaal je zelf met je negatieve grondprijs. De melk word bewerkt, levert meerwaarde op die de boer niet bereikt.

 • pieter p

  In Frankrijk zijn er ook wel cooperaties, Sodiaal is de 2de zuivelfabriek na lactalies die wel prive is.
  Lactalies loopt niet zo hard voor zijn boeren, op een vergadering werd gevraagd door een boer of ze niet bang waren of ze te kort melk ontvangen in de toekomst. Want er zijn veel franse boeren die van plan zijn om te stoppen met melken. Nee hoor was het antwoordt, we halen het wel ergens anders weg als het nodig is.

 • koestal

  elk jaar is er actie van Franse melkveehouders,is ook hard nodig

 • boerbarg

  Die franse boeren laten weer goed van zich horen.
  Ik vind het knap dat ze 10.000 deelnemers op de been krijgen,

 • LUCTOR

  @trekker123 Je hebt het goed ingeschat het probleem is al aan het oplossen is nog een kwestie van tijd.

 • j.verstraten1

  klompjan en trekker, het probleem lost zich nóóit op. Er komt een moment dat blijkt dat jezelf bij de groep hoort waarvan je nu denkt dat wanneer zij stoppen het voor jou beter wordt.

 • de kok

  Politiek & belasting afschaffen, volk beslist digitaal hoe & wat er met ons geld gebeurt en kleine overheid voert dat uit. Qua systeem en idiote regels zitten we nog in de middeleeuwen en als we dat niet meer willen is het tijd voor een Haagse Lente 2013.

 • hm

  Die laten niet over zich heen lopen!
  zoals wij hier wel doen!
  melkfabrieken zitten alleen maar te zeuren over duurzaamheid flauwekul !

 • hm

  En die sharon moeten ze ook maar afzetten want die lult als kip zonder kop. met alles te verbieden wat er op die positieflijst staat!
  ze willen dat iedereen van 9 tot 17uur werkt en geen dieren meer mag houden.

 • richtr

  @hm ze lijken niet over zich heen te laten lopen, maar eigelijk lukt het ze met dit soort acties nooit echt succes te halen, hoogstens een cent meer voor een maand en dan is iedereen het weer vergeten, er zijn in Frankrijk elke week wel demonstraties en een week later hoor je er meestal niets meer van...

 • W Geverink

  Ik denk dat het hobby gehalte in Frankrijk lager ligt dan in Nederland. De Fransen bekijken het zakelijker en er moet gewoon verdiend worden. Ze leggen de vinger op de zere plek. Met het verdwijnen van de quotering worden ze gedwongen tot een ratrace waar door de producent alleen een keer een etappe gewonnen kan worden als zich ergens anders een ramp afspeeld. Ik denk dat de fransen er meer moeite mee hebben om afgeschilderd te worden als de sukkel die 24-7 aan het ploeteren is om andermans portomonee te vullen.

 • alco1

  DE fransen demonstreren jaar in jaar uit. Het lijkt me dus niets te maken te hebben met het verdwijnen van het quotum. Ook de melkprijs is nog een stuk lager dan hier. Zinloos demonstreren dus.

 • poldes

  alco 1,
  de fransen kopen hier melk omdat deze hier goedkoper in de fabriek is als in frankrijk.

 • koestal

  De tour de France begint ook al gauw,dan maar melk uitdelen !

 • R.A. de Man

  Het is goed dat de Nederlandse Zuivelcoöperaties er zijn gekomen. Daardoor betalen Nederlandse particulieren ook veel beter uit!

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.