Rundveehouderij

Nieuws

Britse melkprijs voor kaas naar 40 cent

Londen - De melkvergoeding voor Britse veehouders die leveren voor de kaasproductie loopt langzaam op naar 40 cent per liter.

Dat heeft te maken met een dreigend tekort aan kaas, zowel op Europese als op wereldschaal.

Dat stelt manager melkbeleid George Jamieson van de National Farmers Union of Scotland tegenover vakblad Farmers Weekly. "’Het wereldwijde perspectief, inclusief de EU, is dat het aanbod aan kaas achter blijft lopen bij de vraag. Dat betekent dat de melkprijs later dit jaar zal oplopen naar rond de 40 cent.’’ Dat tekort wordt mede aangewakkerd doordat zuivelbedrijven de laatste tijd zijn overgestapt naar andere producten met een hogere toegevoegde waarde, denkt Jamieson.

Vrijwel alle Britse melkverwerkers hebben de vergoeding voor leveranciers aan de kaasproductie verhoogd. Dairy Crest betaalt deze boeren vanaf 15 juli 37,8 cent per liter, Lactalis komt voor haar Britse kaasfabriek op 37,1 cent per liter en Glanbia Cheese komt op 36,6 cent per liter. Dat betekent dat de leveranciers aan deze bedrijven momenteel gemiddeld meer vangen dan hun collega’s wier melk wordt verwerkt tot verse melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.