Rundveehouderij

Nieuws 1135 x bekeken

Belgische zuivel positief na moeizaam jaar

Grimbergen - De Belgische melkveehouderij heeft vorig jaar licht minder melk geproduceerd dan in 2011. Toen bedroeg de productie zo’n 3,25 miljard liter, vorig jaar was dat 37 miljoen kilo minder. De productie per melkveebedrijf steeg ondertussen met 14.000 liter naar 369.000 liter. Dit gebeurde bij een bijna 10 procent lagere melkprijs. Dit meldde de Belgische Confederatie voor de Zuivelindustrie (BCZ) op haar jaarcongres in Grimbergen.

De omzet van de zuivelindustrie daalde met 231 miljoen euro naar 4.385 miljoen euro. Dit is vooral het gevolg van de 9,5 procent lagere melkprijs die werd uitbetaald aan de veehouders. Vorig jaar kwam die uit op gemiddeld €31,27 per 100 liter. In 2011 bedroeg die €34,55. In de eerste 5 maanden van dit jaar is de melkprijs weer sterk gestegen. BCZ-directeur Renaat Debergh stelde dat de vooruitzichten voor de zuivelindustrie daarbij blijvend rooskleurig zijn.

De lagere melkproductie in 2012 komt volgens het BCZ vooral voor rekening van de melkveehouderij in Wallonië. Veel boeren daar stoppen, terwijl er ook veel concurrentie is van de akkerbouw. In Vlaanderen groeide de melkproductie nog licht. Eind 2012 bedroeg het totale aantal melkveehouders in België nog 8.733 stuks. Dat is 4,5 procent minder dan de 9.145 die eind 2011 nog werden geteld. Van de 8.733 eind 2012, bevonden zich er ruim 5.100 in Vlaanderen en ruim 3.500 in Wallonië.

De zuivelverwerking nam ook toe, ondanks de in geld uitgedrukt lagere omzet. De Belgische zuivel maakt steeds meer toegevoegde waarde-producten, aldus Debergh. Zo’n 60 procent van de productie wordt geëxporteerd. Toch is de handelsbalans voor de Belgische zuivel de laatste jaren negatief: er wordt meer geïmporteerd dan geëxporteerd. Het gaat om in totaal slechts enkele tientallen miljoenen aan waarde, maar op het jaar 2010 na lukt het de Belgische zuivel niet om meer waarde te exporteren dan te importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.