Rundveehouderij

Nieuws 4068 x bekeken 13 reacties

Arla maakt zich zorgen over melkproductie in Denemarken

Aarhus - Arla maakt zich zorgen over de melkproductie in Denemarken. "Mijn grootste zorg ten aanzien van de groeistellingen van Arla in Denemarken is of de melkproductie het kan bijbenen", zegt directievoorzitter Peder Tuborgh. Volgens hem lukt dat alleen 'als we nieuwe jonge en ambitieuze boeren in de sector krijgen en de investeringen in het productieapparaat veilig stellen'.

In principe kan de melkveehouderijsector in Denemarken na het uitlopen van de quotering 1 miljard kilo melk meer produceren dan vandaag, gelooft Tuborgh. Voorwaarde is evenwel dat alle belanghebbenden – boeren zowel als kredietsector en politici – snel in actie komen. De visie van Arla is neergelegd in een rapport van de 'task force' die door en voor de veehouderij in het leven is geroepen. Behalve Tuborgh zit daarin onder anderen ook de directietopman van vleesbedrijf Danish Crown.

Laatste reacties

 • fl

  als je niets verdienst, stop je toch

 • jan1

  Duurzaamheid zou bij de zuivelondernemingen moeten beginnen om voldoende jonge boeren in de melkveehouderij aan de gang zien te houden. Dit geld niet alleen voor hier in de regio, maar over de hele wereld. Je hoort het overal, het leeglopen van het platteland. De productie houdt alleen stand als er een eerlijke prijs voor de melk wordt betaald. Een 2e punt is de arrogantie die de zuivelaars naar de boeren uitstralen zal moeten verdwijnen. Men heeft jaren gewoon scheit aan de boeren gehad.

 • denker123

  De melkprijs omhoog dan komt er melk genoeg,en zijn de zorgen weg bij Arla.

 • koestal

  Duurzaamheid is een loze kreet ,als het niet in een goede prijs vertaald wordt

 • koestal

  voorwaarde is ook dat de fabriek een goede prijs betaalt en niet met loze praatjes rondloopt en veel geld investeert om alleen concurrenten weg te kopen

 • poldes

  een aantal jaren geleden melkveehouders via de eu een cent of 3 inkomensondersteuning geven om het verschil van de eu en wereldmarkt op te vangen.
  Nu is de wereldmarktprijs zelfs al hoger dan in de eu.
  maar toch houden er hier zuivelondernemingen ineens vergelijkbare en gangbare
  eu uitbetaalprijzen op na.
  dat zouden de melkveehouders niet nemen;maar daar heeft de zuivel in nederland iets op bedacht.
  collega melkfabrieken zullen geen leveranciers van elkaar overnemen.
  het ene fabriek heeft een leveranciers stop afgekondigd.
  het andere fabriek vraagt een vermogen aan intredingskapitaal,en daarbij staat ineens in de regetjes dat er minimaal een halfjaar na opzegging door geleverd moet worden.
  neen in nederland lijkt de zuivel zeker te zijn van de macht over de melkveehouders.
  Dus ook over de uit te betalen (niet wereldmarktprijs zijnde) boerderijmelk.

 • W Geverink

  Tja Poldes, Het is heel jammer allemaal maar jullie waren er allemaal bij toen jullie belangenbehartiger jullie machtspositie zonder slag of stoot aan anderen heeft weggegeven. Je kan het de nieuwe bazen niet kwalijk nemen dat ze nu zij de lakens uitdelen de regels naar hun hand zetten.

 • farmer135

  moeten de boeren daar nog meer geld bijlenen, en de enige die er beter van wordt is Arla.

 • koestal

  het honorarium van het bestuur van Arla is net verdubbeld ,waar maken ze zich dan nog zorgen over ?

 • Mels

  De kredietsector heeft de Deense melkveehouderij eerst bijna om zeep geholpen en nu mogen ze alstublieft weer aan tafel komen??? Fabrieken denken ook alleen maar aan zichzelf....

 • alrounder

  Eerst maar eens Met een gøede prijs komen om uit deze crisis te komen voordat we weer kunnen expanderen

 • Piet, Midden-Europa

  Bijzonder verhaal, bijzondere THEORIE_EN. Ik bedoel het komt bij mij een beetje zielig over allemaal. Het verslag van Wim Verseput. ARLA is toch een Co-operatie ???... Hoe wordt er overleg gepleegd met de leden ???... Als ik het goed begrijpt fietst de Directie van ARLA langs de leveranciers heen !!!... Zonder overleg met de leden !!!... Bijzonder vind ik dat !!!... HEEL ERG BIJZONDER !!!!!.....

 • Kobonde

  Je moet de achtergrond kennen om het te snappen het gaat er om dat het op dit moment bijna onmogelijk is om overnames en uitbreidingen te finacieren omdat
  de banken gedwongen worden, om de finaciering in de landbouw te verminderen.
  Het verhaal is bedoeld voor politikers. er zijn zat jongeren die graag willen beginnen.En anderen uitbreiden, Deens melkveehouders en de hier wonende Nedelanders lijken namelijk erg op Nederlandse boeren.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.