Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Amerikaanse melkprijzen snel omlaag

Chicago - De melkprijzen op de Amerikaanse beurs in Chicago zijn deze week sterk gedaald. Gevolg daarvan is volgens analisten dat de melkveehouderij in de VS ook in juli en volgende maanden nog inkomenssteun zal blijven ontvangen.

Het zogenoemde Milk Income Loss Compensation (MILC) programma keert steun uit aan melkveehouders wanneer de melkprijs te ver daalt. De steungrens ligt bij een bedrag van omgerekend €28,60  ($16,94) per 100 kilo Boston First Class Milk. Ontvangen melkveehouders minder dan 28,6 cent per kilo, dan springt de staat bij. Deze situatie blijft van kracht zolang in de VS nog geen nieuwe Landbouwwet is vastgesteld.

De Amerikaanse melkveehouders ontvangen al sinds januari van dit jaar inkomenscompensatie. In januari ging het om ongerekend 26 cent per 100 kilo, in februari, maart, april en mei werden bedragen ontvangen van achtereenvolgens €1,15, €1,66, €1,54  en nog eens €1,54 per 100 kilo. Naar verwachting ligt de steun over juni iets lager.

In de voorbije maanden ontvingen de melkveehouders met name steun ter compensatie van de hoge voerkosten. In mei en juni leek steun langzaamaan onnodig te worden, maar de daling van de zuivelmarkt kan dit beeld snel veranderen. Voor diverse zuivelproducten liggen de prijzen in de VS aanmerkelijk lager dan in Europa. Zo kost boter op de spotmarkt in de VS omgerekend €2.415 per 1.000 kilo, in Europa kost boter ongeveer €4.100 per duizend kilo. Bij kaas is het beeld vergelijkbaar. In de EU kost Goudse foliekaas zo'n €3.450 per ton, in de Verenigde Staten kost een ton Cheddar (met iets meer droge stof) €2.780 tot €2.800 per ton.

Laatste reacties

 • el

  Dat is nog eens goed nieuws Klaas!

 • wmeulemanjr1

  Waarom laten de grote superketens de zuivel niet uit amerika naar europa komen dan, of is dit moeilijk??

 • denker123

  Dit is helemaal geen goed nieuws el. De Amerikaanse kaas en boter export loopt niet ondanks de assistentie van het CWT de export coöperatie .De voorraad kaas in de V.S. Is een stuk groter dan vorig jaar. De grootste veroorzaker daar van is Nieuw Zeeland ,dit land heeft van December tot en met Maart dit jaar veel kaas naar de V.S. Geëxporteerd (gedumpt ??) .Nieuw Zeeland is met afstand de grootste zuivelimporteur in de V.S. ?? .Deze export moet eigenlijk naar China en omstreken,waar is meneer Spierings van Fronterra mee bezig Nu gaat deze Nieuw Zeelandse kaas de wereldmarkt bederven omdat de V.S nu veel extra kaas moeten uitvoeren. De class 3 Chicago futures zijn nu al lager dan voor de droogte in Nieuw Zeeland en deze worden gewoonlijk met vertraging door Europa en de rest van de wereld overgenomen. Dit is te vinden in de Progresieve Dairieman en de milkweed dit moet Klaas eens uitzoeken.

 • hobbyboer

  Het is altijd aardig wanneer leken iets gaan vertellen over het buitenland. in dit geval wordt er gepraat over Boston First Class milk, maar er is class two and the class three milk die aardig minder waard zijn dan de first class milk, dus wordt er ook aardig meer gecompenseerd, vandaar de lage prijs voor kaas(class 2) en boter(class 3).
  De Amerikanen moeten eerst een beetje meer transparant worden voor dat zij iedere ander land de regels voorgeeft.
  Voor 'denkertje' het volgende, denk jij dat Nederland voor die prijzen kan produceren?????????

 • denker123

  hobbyboer,dit geeft ook aan dat de V.S.,als ze hun melkmarkt beter onder controle hebben sterker staan voor export naar China en omstreken dan Nederland en de rest van de E.U.!!!!!!!

 • Johannes88

  U moet ook begrijpen dat er alleen compensatie is voor de kleinere bedrijven, zoals wij me 1200 koeien aan de melk, is de steun al met 1 maand volgemolken

 • Mels

  Idd,hobbyboer,hoe gaan de NL melkers dat doen met,volgens hun,kostprijs van 35cnt???Kan ik in 2015 heel goedkoop een stal kopen???

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.