Rundveehouderij

Nieuws 963 x bekeken 2 reacties

ZLTO kan goed leven met bouwblokbesluit Brabant

Den Bosch - Tussen de 80 en 90 procent van alle melkveebedrijven in Noord-Brabant kan goed uit de voeten met het bouwblokbesluit van Provinciale Staten (PS). Daarin wordt gesteld dat dit bouwblok maximaal 1,5 hectare groot mag zijn. Daarnaast is 0,5 hectare beschikbaar voor sleufsilo's en inpassingsmaatregelen.

Melkveehouderijvoorzitter Toon van Hoof van de ZLTO stelt dat bedrijven die verder willen uitbreiden, dan maar getoetst moeten worden. PS hebben niet besloten dat bedrijven die groter willen worden dan de gestelde limiet geen kansen meer hebben. Wel moeten zij aan een reeks strenge voorwaarden voldoen.

Het besluit over het bouwblok komt voor de ZLTO niet als een verrassing. Het past in grote lijnen bij de visie die de organisatie zelf heeft op de toekomstige ontwikkeling van de melkveehouderij in de provincie. Een normaal gezinsbedrijf kan naar verwachting goed uit de voeten met genoemde 1,5 hectare, meent Van Hoof.

Zonder zich verder over de kwestie uit te laten, acht hij de kans groot dat andere provincies met een vergelijkbare situatie als in Brabant het voorbeeld van de provincie zullen volgen voor wat betreft de grens aan het bouwblok.

Provinciale Staten besloten ook om de bouwstop voor geiten- en schapenbedrijven nog met maximaal een jaar te verlengen. Hier loopt de ZLTO al langer tegen te hoop. Toch laat de provincie ook hier enige ruimte. Voor bedrijven die echt in de problemen dreigen te komen door de aanhoudende bouwstop, zal naar een oplossing worden gezocht, zo zeggen PS toe. De mestverwerking wordt op provinciaal niveau strak gereguleerd.

Laatste reacties

  • kolbach

    oke

  • van someren

    sinds wanneer zit van Hoof voor groen links in de provinciale staten

Of registreer je om te kunnen reageren.