Rundveehouderij

Nieuws 46 reacties

Weidegang niet noodzakelijk voor weidepremie

Doetinchem - Melkveehouders krijgen bij een aantal zuivelfabrikanten wel 'weidepremie', maar niet iedereen die die premie ontvangt, hoeft de koeien in de wei te doen.

De premie heet dan duurzaamheidspremie en wordt ontvangen als een andere duurzaamheidsinspanning wordt verricht. Bijvoorbeeld de bouw van een groenlabelstal.

De betreffende fabrikanten, onder meer DOC Kaas, Bel Leerdammer en Nemelco, vermijden zo een debat zoals woedde bij FrieslandCampina, maar door deze praktijk raakt de duidelijkheid over weidegang zoek.

Soms wordt de premie al uitgekeerd, terwijl er nog niet eens een duidelijk omschreven regeling is voor de duurzaamheidsinspanningen.

De leden en leveranciers hebben er geen moeite mee. De extra 50 cent per 100 kilo is welkom als extra melkgeld.

De gang van zaken leidt tot bevreemding bij zuivelbedrijven die strakker omgaan met de weidegangregels. Bij FrieslandCampina moeten boeren voldoen aan de officiële norm van minimaal 120 dagen en 6 uur per dag, willen ze de volle mep van 50 cent weidepremie ontvangen. Ook bij Cono is er echte weidegang geboden.

Met de eisen voor weidemelk is geen soepeler omgang mogelijk. De stichting Weidegang en Qlip zien daar streng op toe.

Laatste reacties

 • abtje

  Controles en controles. Het belangrijkste wat er is.
  Klaas, nu ontstaat het gezeur, wat is een duurzame sta?. Een groen label stal is goed, maar er zijn zat stallen die er vlak tegenaan zitten. Zijn die dan niet duurzaam?
  Kortom, Campina heeft wat aangehaald wat een hoop boeren in een lastig pakket plaatst en de consumenten belazerd.

 • abtje

  sta? moet stal zijn.

 • Nines

  en als je ze niet buiten doet, maar wel iedere dag gras voert. Kan de FC/DOC/Cono mooi graskaas van maken, maar heb je dan recht op meer geld?

 • janauto

  ook in de winter is er weidemelk,wie belazerd wie?
  Ook word de melk niet apart opgehaald en verwerkt,het lijkt wel op de regeling van groene stroom:waardeloos de consument pikt dit straks niet meer.

 • Coanma

  Exact, Friesland Campina weet ook niet dat er boeren zijn die melk leveren aan hun en ook de premie krijgen, maar hun koeien echt niet zo vaak buiten hebben staan, bv bij
  mestinstallaties: de mest heb je tenslotte nodig...

 • alco1

  @Nines. Er was eens een keer een professor die zei dat het wel te onderzoeken was aan de melk of een koe wel weidegang kreeg. Had nog nooit gehoord van stalvoedering.

 • Mozes

  De melkveehouderij heeft zijn positieve imago en maatschappelijke acceptatie te danken aan de weidegang. Zonder weidegang wordt de melkveehouderij gelijk gesteld aan de varkenshouderij en in heel Nederland ongewenst. Natuurlijk kun je een stal zo bouwen dat die goed is voor het welzijn van het vee, en natuurlijk heeft weidegang milieutechnische nadelen, maar imago is BELEVING en een discussie hierover is moeilijk met rationele argumenten te voeren.

 • weetikveel

  zo ist maar net Mozes

 • Piet 1

  belachelijk wel geld krijgen maar geen koe naar buiten doen.
  Dit accepteert geen consument zo .
  Vrije uitloop kippen moeten 365 dagen en 12 uur per dag naar buiten en een koe hoeft maar 120 dagen 6 uur per dag naar buiten. s'Winters gaat er geen koe naar buiten en toch weidemelk, maak dat de kat wijs.
  Hoe kan de sector dit verkopen?

 • alco1

  De melkveehouderij heeft gewoon geluk dat weidegang daar bij hoort, het mooie plaatje.

 • Demeter Griend

  Mooi stukje voor op de voorzijde van de Telegraaf. Goed voor het imago van de melkveehouders.

 • Mozes

  Precies @alco, het mooie plaatje oftewel de beleving kunnen wij niet missen om draagvlak te houden voor de melkveehouderij.

 • Zuperboer

  Campina heeft i.t.t. DOC een imago/merknaam waarmee het als A-merk in de schappen licht. Daarmee kun/mag je niet marchanderen zoals de andere industrie-/pizzakaasproducenten zich wel menen te moeten veroorloven. Dit kan voor de hele sector kwalijke gevolgen hebben.

 • karst1958

  Ik ken collega''s die de koeien hebben geweidt en de weidepremie niet kregen omdat ze niet aan de regels hadden voldaan !!
  Er zijn meer winnaars in het verhaal dan in de werkelijkheid !!!!

 • abtje

  @Karst1958 Je moet onderhand op een kalender schrijven welke dag en hoe laat ze buiten lopen, de controles zijn stiekum. later vallen ze binnen en vragen of de dieren toen en toen buiten liepen. Kun je dat niet aangeven, pech premie weg.
  @Zuperboer daarom is het ook zo stom geweest om dit in het leven te roepen, tegenstanders wijzen de consument er fijntjes op dat ze beduveld worden met weidemelk. Daar gaat je goede naam en vertrouwen.

  Denk je echt dat het de Afrikaners kan schelen of we weidegang toepassen? Mensen zonder fatsoenlijke huisvesting, voedsel, schoon water en medische verzorging zal het een zorg zijn. Onze dieren hebben dat wel. die mensen zijn al blij met een blik hollandse poedermelk, met 'schoon'water voor zichzelf en hun kinderen. Chinezen idem.
  Benadruk hoe goed onze koeien het hebben en hoe veilig en verantwoord onze melk is, maar ga de mensen niet voorliegen met 'weidemelk'.

 • abtje

  @Mozes In #7 heb je 2000 % gelijk. Het is echter een luchtbel, een sprookje. Hoe meer je die opblaast, des te harder is zo meteen de knal.
  En die knal kan onze zuivel een enorme opsodemieter geven waar we moeilijk vanaf komen.
  Natuurlijk is het schitterend om weidende koeien te zien, maar op deze wijze kan het alleen maar op een enorme teleurstelling uitdraaien.

 • Elevage

  en als je nou de koeien in de wei doet én je hebt een duurzame/groenlabel stal, krijg je dan dubbele toeslag ;-)

 • Demeter Griend

  3 dubbel je krijgt ook nog melkpremie, hebbe, hebbe, hebbe, meer, meer, meer

 • blauwekei

  bij weidepremie hoort weidegang.noem hean duurzaamheidspremie.dit is meeliften met inspanningen geleverd door f.r.c.en cono.

 • blauwekei

  Om een stal het label binnen te halen moet er voor elk punt gevochten worderden om de erkenning binnen te halen.

 • poldes

  onze koeien krijgen voedsel dat buiten is gegroeid en niet in een kas.
  onze koeien eisen daarom dat hun melk dezelfde prijs opbrengt als van de geadministreerde grazers.

 • trijnie

  @genpschipper 1 net wat je zeg: dat accepteert geen consument. Het is van de gekke, het staat op het pakWEIDEMELK en dat betekent gewoon in puur Nederlands melk van de koe die nog naar buiten mag. En daar wil de consument wat extra voor betalen... maar als er zo gesjoemeld wordt, grijp ik en met mij meer in de toekomst het goedkoopste pak uit het vak en let ik niet meer op of het uit nederland komt of wat dan ook, dan kijk je alleen nog maar naar de prijs.
  Ik mag toch hopen dat de bio-melk toch wel echte WEIDEMEIK is......

 • W Geverink

  Goed geprobeerd poldes. Het gaat er om dat de melk wordt geproduceerd door koeien die tijdens het aanmaken van deze melk geen bescherming genoten tegen de elementen. Brengt me op een idee! Het vleesvee hier komt alleen in een stal als het slecht weer is tijdens de afkalfperiode en verder niet. Ze trotseren alles wat moeder natuur maar naar ze toe kan gooien. Voor dat vlees zou de klant extra geld over moeten hebben toch?

 • j.verstraten1

  Klaas vd Horst strooit met zand. Je krijgt weidepremie voor weidegang. Je kunt ook een duurzaamheidstoeslag 'verdienen'. In het melkpak wat als weidemelk wordt verkocht zit gegarandeerd melk van koeien die minimaal 6 mnd weidegang hebben gehad. Er bestaat geen 'duurzaamheidsmelk' of duurzaamheids kaas. Dus maakt het voor de consument niet uit wat voor prijssystematiek de zuivelfabriek hanteert, zolang hij maar weet dat dmv aankoop van een weidemelk product er koeien voor buiten hebben gelopen. Er is dus ook geen sprake van gesjoemel. Hoogstens verwarring wat door Boerderij gestimuleerd wordt.

 • willem jan

  ha ha NEDERLANDS op zijn best

 • koestal

  ach,s,winters verkopen ze ook weidemelk

 • poldes

  melk van roodbonte koeien is ook nederlands en nog minder saai in het landschap.
  hierdoor vijzel je het zogenaamde imago van de nederlandse melkveehouder op.
  dus melkfabriek maak maar weer onderscheid,en beloon extra.
  de melkindustrie is er bij gebaat dat de ene boer meer voor zijn melk krijgt dan de ander en dat hij steeds slechter kan vergelijken.

 • info249

  Allemaal gelul alleen PureGraze is weidemelk .De koeien lopen dag en nacht buiten en we melken nu 30 liter gemiddeld .We voeren nu 1,5 kg voer per koe per dag......

 • alco1

  Het begrip weidemelk kun je figuurlijk en letterlijk bekijken. Letterlijk betekend dat er melk geproduceerd wordt van voedsel wat ook in de weide opgenomen is. En figuurlijk, dat de koe de mogelijkheid heeft om gedurende120 dagen 6 uur per dag buiten de stal te vertoefen en dat is dus volgens afspraak wat er nu gedaan moet worden voor de weidemelkpremie.
  Duurzaamheidspremie is geheel iets anders en heeft te maken met de kwaliteitsgraad van de stal en zal ook als zodanig op de pakken vermeld moeten worden. Het beste is dus 'Weide-Duurzaamheidspremie'

 • eppenzolder

  Noem het gewoon belazertoeslag in plaats van weidepremie

 • trijnie

  En waar kun je pure graze kopen, ik heb er nm. nog nooit van gehoort, en is het biologisch?????

 • pietbongers

  hallo trijnie pure graze is een beweidings systeem ,die 30 liter zal wel kloppen hoogst waarschijnlijk allemaal verse koeien systeem is feb afkalven hele zomer goed koop werken en in dec en jan vele droge koeien dan dag produktie van 15 liter ???? kan goed systeem zijn ligt aan grondsoort en verkaveling

 • Piet Spaans

  @alco1, Het zou misschien kunnen door het vitamine D gehalte van de melk te meten, tijdens de weidegang kan de koe vitamine D produceren met behulp van UV straling. (Daardoor wordt de melk ook een stuk gezonder omdat de combinatie van vitamine D en calcium essentieel is voor het effect op de botgroei).
  Jammer genoeg is het ook vrij eenvoudig de koeien een supplement met vitamine D in het krachtvoer te geven, maar op zich had de professor geen ongelijk.

 • poldes

  deze eerder genoemde,, belazertoeslag'' of gelul,is de zuivelindustrie een halve of hele cent waard.

 • poldes

  50 jaren geleden liepen in de zomer alle melkkoeien buiten.
  wil men in nederland die melkkwaliteit terug?
  Waarom heeft men het dan zover laten komen? en wat of wie is daar de veroorzaker van?

 • Frenske

  Dat is vrij duidelijk wie hier de schuld van is,dat zijn de boeren zelf zij hebben zich op laten naaien door de voorlichters en adviesbureaus van de voedselindustrie en veevoederbedrijven om steeds meer te produceren met steeds meer en zwaardere regels voor milieu e.d.tot gevolg.
  Veel boeren hebben dit aan zien komen en hebben tussentijds al dan niet gedwongen afgehaakt of zijn wat anders gaan doen.

 • poldes

  frenske,
  wat moeten de huidige melkveehouders dan doen om er te blijven?

 • aarthamstra1

  Paardenvlees is ook VLEES. Weidemelk is een groter bedrog!!!!........Als Boer moet je niet accepteren dat MULTINATIONALS weidemelk misbruiken om imitatie producten als (mais) vla enz aan de burger te slijten.Laat het dan ook VOLLE weidemelk producten zijn. Paardenvlees/rundvlees is vlees. Mais heeft niets met melk te maken .Mijn inziens hebben ze de verkeerde opgesloten.De echte criminelen hebben zich wel ingedekt.. Dan komt men aan zetten met de niet te lezen kleine letters. Om de witte boorden criminelen in te beschermen.

 • trijnie

  @piet bongers, bedankt, je neemt mij tenminste serieus.

 • joannes

  Wat een dwaling Klaas! Sinds wanneer is weidepremie hetzelfde als duurzaamheids premie? Wanneer je naar het geld kijkt kan het voor de boer weinig verschillen, maar zo is het niet bedoeld. De verwerkers sturen met premies naar voor hun de gewenste productie omstandigheden. Alleen dat kan je uit de woorden halen! Ook al lijken de premies in geld erg op elkaar, in de pratijk zullen de kosten en de (gewenste) omstandigheden behoorlijk verschillen.

 • alco1

  @trijnie. Als mensen je niet serieus nemen heeft altijd een oorzaak.
  @aarthamstra1 Goed lezen wat er is afgesproken is onder de noemer weidemelk.
  @joannes. Lees het artikel nog eens zonder de totaal verkeerde kop. Dan is het wel een goed stuk.

 • aarthamstra1

  Alco1 Heb het er over dat boeren zich laten misbruiken .Om imitatie rotzooi te verkopen, Dat ze dit toegestaan word zorgt er voor dat de weidemelk ONDER betaald word.

 • alco1

  @aarthamstra.Imitatie rotzooi is wel een grof predicaat. Let wel. Ik ben zeer voor weidegang, ook voor de premie, maar ik ben ook zeer voor duurzaam wat bevorderd wordt in goed geoutileerde stallen. En vergeet niet dat het dan over 11/12 deel van het jaar gaat.

 • trijnie

  Alco, boeren nemen burgers over het algemeen niet serieus, jammer genoeg.
  Jij bent met je antwoord ook al niet zo'n gezelligerd.....
  Ze gaan er maar vanuit dat de burger alles weet maar ieder zijn meug. Melken is voor de veeboeren misschien heel eenvoudig maar ik als burger wou dat ik eens kon invallen voor mijn buren die ook voor mij klaarstaan, maar dat kunnen we niet en dat is wel jammer.

 • koestal

  iedereen is blijkbaar creatief

 • GdD

  tjonge jonge jongens en meisjes, ons drukmaken over 0,50/100ltr ipv een acceptabele ltr.prijs?! de consument wil 'dromen' en dan voor weinig geld 'zegt afdeling marketing' --
  @trijnie tip: gewoon een maandlang meelopen en dan invallen ..?!
  @trijnie: pure gras is systeem en hoeft niet biologisch te zijn
  @ aan allen: het is in NL al decennia een goed gebruik om 'kleine kerkjes' te bouwen ... voor ieder wat wils ... en zolang NIEMAND klare wijn durft te schenken zal dit ge-emmer voortduren ... coöperatie(s) zijn nog wel van de boeren, maar allang niet meer voor de boeren.

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.