Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Vrijhandelsverdrag tussen EU en Canada voor zomer

Ottawa - De onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada zitten vooral vast op het rundvlees- en zuiveldossier. Hoeveel rundvlees mag Canada naar de EU exporteren en hoeveel zuivel, met name kaas, mag de EU naar Canada exporteren? Dat zegt Matthias Brinkmann, de ambassadeur van de EU in Canada. Hij verwacht desondanks dat de onderhandelingen voor de zomer van 2013 kunnen worden afgerond.

De EU is bereid jaarlijks 40.000 ton Canadees rundvlees toe te laten. Of dit voldoende is om de Canadezen te overtuigen is niet zeker. Brinkmann geeft in Canadese media aan dat er nog ruimte is om over de volumes te onderhandelen, maar een significante verhoging ligt niet in de lijn der verwachting. Hierdoor zouden de belangen van Europese rundvleesproducenten teveel worden geschaad. Volumes zuivel, die de EU vervolgens richting Canada mag exporteren, worden in de media nog niet genoemd. Canada hanteert, met importtarieven tussen de 200 en 300 procent, al jaren een sterk protectionistisch beleid ten aanzien van haar eigen zuivelsector.

Deze zomer start de EU naar verwachting ook de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten.

Laatste reacties

 • producent

  Laat europa voor het rundvlees ook maar een importtarief hanteren van 300%, is in elkgeval beter voor de europese vleesveehouders.
  De rundvlees prijzen beginnen eindelijk na jaren weer op een niveau
  te komen wat weer iets perspektief bied voor de vleesveehouders in europa

 • schoenmakers1

  hier is men meer voor de zuivel als voor het rundvlees, zie het verleden, de zuivel kon maispremie en subsidie op melk ontvangen, het rundsvlees was of maispremie of vleesveepremie, beetje raar beleid als men over gelijke behandeling wil spreken!!!!

 • W Geverink

  Canada maakt het huidige duty free beef quota voor de EU niet eens vol. Voor Canada zou het heel erg dom zijn om hun melkveehouderijsector op te offeren om wat extra vlees te mogen exporteren. Door het gebruik van in de EU verboden middelen zijn mogelijkheden voor Canadees vlees in de EU beperkt

Of registreer je om te kunnen reageren.