Rundveehouderij

Nieuws 2875 x bekeken laatste update:15 mei 2013

Voorverkoop perspulp start 5 procent duurder

Alphen a/d Rijn -Soltens, onderdeel van de Duynie Holding, start de voorverkoop van bietenperspulp met een prijs van €1,90 per ton per procent drogestof, ofwel bijna 5 procent hoger dan de beginprijs vorig jaar. Toen werd gestart met een prijs van €1,80 per procent, maar volgde na zo'n drie weken een verhoging naar €1,90.

De melding over het begin van de voorverkoop is opvallend, omdat directeur Richard Corsmit van Duynie Holding maandag nog niet wilde zeggen wanneer de voorverkoop zou beginnen.

De distributie loopt vooralsnog via een ten opzichte van voorgaande jaren aanzienlijk ingeperkt distributienet, te weten het trio Duynie bv in Alphen a/d Rijn, Agrifirm Feed (Bonda) in Apeldoorn en Farmfeed Hedimix in Lochem.

De eerste prijzen zijn nu vastgesteld en gelden van dinsdag 14 mei tot in ieder geval vrijdag 31 mei. Dan kunnen om 12.00 uur de prijzen weer worden aangepast. De voorverkoopprijs voor aanvoer in de periode vanaf de aanvang van de campagne (circa derde week september) tot en met 20 oktober bedraagt genoemd bedrag van €1,90 per procent drogestof. Daarna, tot en met 1 december, bedraagt de prijs €1,80. De prijs stijgt weer in de laatste periode van de campagne, met 5 cent per procent drogestof. Als de klant de leverancier vrije keuze laat in het aflevertijdstip, komt de prijs op €1,80 per procent drogestof. Dat was vorig jaar de startprijs. Toen gaf men aan dat de prijs in het begin van de voorverkoop tamelijk scherp werd gezet. Eind mei werd hij bijgesteld naar het niveau waarmee nu de voorverkoop is begonnen.

Voor zover nu na te gaan is, is Soltens momenteel de enige aanbieder van perspulp op de Nederlandse markt. In theorie zou ook perspulp uit België of Duitsland kunnen worden aangevoerd, maar dat gebeurt in de praktijk niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.