Rundveehouderij

Nieuws 3885 x bekeken 9 reacties

'Verwerkers moeten vechten voor melk'

Londen – Melkverwerkers zullen voorlopig nog in een forse concurrentieslag blijven om voldoende melk binnen te halen. Dat komt doordat zowel in Europa als ook in Nieuw-Zeeland de melkproductie achter blijft.

Dat stelt het Britse zuivelschap DairyCo in zijn veertiendaagse analyse van de melkmarkt. Voornaamste aanleiding is de bijzonder lage melkopbrengst in Groot-Brittannië. In april kwam de Britse melkproductie, zoals eerder gemeld, bijna 8 procent lager uit dat een jaar geleden. Volgens DairyCo is dat de laagste productie sinds begin jaren 70. ''Hoewel gezien de weersomstandigheden wel werd verwacht dat de melkproductie laag zou uitkomen, komt dit toch als een verrassing. Een lage opbrengst in april hoeft echter niet te leiden tot een slecht melkjaar. Ook in februari tot en met april 2010 deed zich een soortgelijke ontwikkeling voor, terwijl de productie in het melkjaar 2010/2011 uiteindelijk een half miljard liter hoger uitkwam.''

Maar het aantrekken van de melkleveranties is volgens DairyCo wel afhankelijk van gunstige melkprijzen en inputkosten en gunstige weersomstandigheden. Voor de melkinkopers zal dat in ieder geval niet betekenen dat niet dat het tij spoedig zal keren. Ook in andere Europese landen ligt de melkproductie lager, met name in Ierland waar het weer buitengewoon slecht is geweest maar ook in Frankrijk. Bovendien komt Nieuw-Zeeland in het per eind mei aflopende melkjaar een half procent lager uit, de eerste vermindering op jaarbasis in zes jaar. ''Kijkend naar deze ontwikkeling is de suggestie dat de melkverwerkers in ieder geval op korte termijn om de melk moeten blijven concurreren.''

Laatste reacties

 • abtje

  Concurreren om melk? Hoe dan? De verwerkers hanteren nog steeds wachtlijsten en laten geen nieuwe leveranciers toe. Leuk theorie, maar in de praktijk knipogen ze alleen maar naar elkaar.

 • jk

  Aan de melkprijs is het niet te merken.....

 • jordi 1455

  als dat zo was dan was de melkprijs al met 5 cent omhoog geschoten.

 • koestal

  luxe probleem

 • sjaakbea

  @jordi 1455 Een aantal maanden op reis geweest? die 5 cent is al zo. hopen op nog 5

 • jordi 1455

  @jaakbea ik bedoelde die 5 cent waar wij op hopen natuurlijk.

 • Henk j

  Een liter diesel is nog altijd meer dan 3 keer zo duur als 1 liter melk

 • agaricus

  maar een tractor rijdt niet op melk en ik lust geen diesel.

 • koestal

  gezonde situatie

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.