Rundveehouderij

Nieuws

Synlait investeert in productie lactoferrine

Rakaia – Synlait Milk gaat 15 miljoen dollar investeren in zijn zuivelfabriek in het Nieuw-Zeelandse Dunsandel om de productie van gesproeidroogde lactoferrine mogelijk te maken.

Daarmee wordt de Chinese zuivelonderneming naar eigen zeggen, naast FrieslandCampina, de tweede partij die lactoferrine op deze manier op de markt kan brengen.

Volgens Synlait-directeur John Penno is er wereldwijd een groot tekort aan lactoferrine, als gevolg van de toegenomen vraag naar babyvoeding. Alleen de Chinese markt voor babyvoeding vertegenwoordigt volgens de zuivelonderneming al een waarde van 15 miljard dollar.

Lactoferrine is melkeiwit dat ook voorkomt in moedermelk. Het eiwit zit van nature ook in koemelk, maar in lagere concentraties. Door het eiwit te isoleren kan het in grotere hoeveelheden aan voeding worden toegevoegd.

De start van de productie staat gepland voor eind 2013, begin 2014. Synlait denkt in vier jaar tijd een productie van 18 ton te kunnen halen. De vraag naar lactoferrine is in de afgelopen jaren snel toegenomen en wordt voornamelijk toegepast in babyvoeding. Synlait heeft voor de afname van babyvoeding contracten met acht grote klanten, waaronder YinQiao XiÁn, Bright Dairy en de A2 Corporation, die binnenkort babyvoeding onder het A2-merk op de Chinese markt wil brengen.

De markt voor lactoferrine is volgens Synlait gegroeid van 45.000 kilo in 2001 tot 185.000 kilo in 2012. Naar verwachting groeit de markt richting de 262.000 kilo in 2017. Op de huidige markt brengt de lactoferrine tussen de 500 en 1.000 dollar per kilo op.

Of registreer je om te kunnen reageren.