Rundveehouderij

Nieuws 1845 x bekeken

Schade dierziekten loopt na einde quotering flink op

Utrecht - In de vrije markt stijgen de dierziektekosten sterk. Zo gaan mastitis en vruchtbaarheid samen al meer dan 9.000 euro extra kosten opleveren voor een bedrijf met 100 koeien. De oorzaak: de kosten voor gederfde melkgeldinkomsten wegen dan veel zwaarder door. Dat stelt Henk Hogeveen van het departement Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren aan de universiteit van Utrecht.

De kosten voor klinische mastitis zijn nu €71 per aanwezige melkkoe. Na 2015 nemen deze kosten toe met €47 tot €118. De schade van een tussenkalftijd van 415 dagen gaat met €45 omhoog van €28 naar €73 per aanwezige koe.

In het systeem van superheffing worden de kosten van de productie van een liter niet-geleverde melk beperkt tot de direct toegerekende kosten. In de vrije markt kost niet-geleverde melk echter zo’n €35 per 100 kilo melk. Daar staat een kleine besparing tegenover, omdat bij deze koeien de voerkosten iets lager zullen zijn. Ze hangen af van de intensiteit van het bedrijf, maar liggen gemiddeld op €10 tot €12 per 100 kilo melk.

De kosten voor vruchtbaarheid verdrievoudigen bijna. Nu is de schade per koe €28 bij een gemiddelde tussenkalftijd van 415 dagen. Vanaf 2015 stijgt deze schade tot €73 per aanwezige koe.

Of registreer je om te kunnen reageren.