Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Jongvee-opfokbedrijven blijven ruim onder mestnorm

Wageningen - Uit de resultaten van het rapport van netwerk ‘Jongvee, mineralen en mineralenbenutting’ blijkt dat op een gemiddeld jongvee-opfokbedrijf zowel de stikstof- als de fosfaatexcretie veel lager ligt dan in de forfaitaire normen is vastgesteld.

Het rapport wordt aangeboden aan het Ministerie van Economische Zaken. Op basis hiervan zou een aanpassing van de huidig geldende forfaitaire mestproductienormen voor jongvee kunnen volgen.

De resultaten in het rapport zijn gebaseerd op de bedrijfsspecifieke excretie (BEX) van de dertien deelnemende bedrijven aan het netwerk. Deze cijfers zijn aangevuld met de gegevens van nog eens 58 jongvee opfokbedrijven, verspreid over het hele land.

Uit de geanalyseerde resultaten van de 71 bedrijven blijkt dat op een gemiddeld jongvee-opfokbedrijf zowel de stikstof- als de fosfaatexcretie veel lager ligt dan in de forfaitaire normen is vastgesteld.

De gemiddelde stikstofexcretie over 2011 en 2012 ligt respectievelijk 18 en 20 procent lager en loopt op individuele bedrijven zelfs op tot ruim 40 procent lager. De gemiddelde fosfaatexcretie over 2011 en 2012 ligt respectievelijk 17 en 15 procent lager. Ook bij fosfaat loopt het individueel verschil op tot ruim 40 procent lager ten opzichte van de forfaitaire norm.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  En....we lappen de boel maar weer eens op....

 • LUCTOR

  Het komt hoe langer hoe meer tot uiting dat alle onderzoeken die gedaan zijn om tot het huidige mest beleid te komen allemaal natte vingerwerk is geweest zo ook van diegene die deze onderzoeken heeft uitgevoerd.Denk dat het opleidings niveau van de personen die deze onderzoeken hebben uitgevoerd net zo wankel is als het hele mest beleid.

 • jan1966

  Dus hebben we de afgelopen jaren veel minder fosfaat en stikstof geproduceerd, dat geld dus niet alleen voor professionele jongvee opfokbedrijven maar voor alle melkveehouders in Nederland die jongvee opfokken. Hierdoor is meer mest afgevoerd dan nodig was, misschien een idee voor de LTO om een proces tegen de staat te voeren en alle kosten die hiervoor gemaakt zijn terug te vorderen op de overheid............

 • brouwer112-c1

  eindelijk een onderzoek wat gedaan is met boerenverstand
  jongveeopfokkers hebben al jaren tot 20 procent minder opbrengst van hun dure grond
  dit is een gigantische aanslag op het inkomen en maakt jongveeopfok onodig duur
  het is toch voor eenieder te begrijpen dat jongvee dat in de regel veel minder krachtvoer behoeft, ten opzichte van melkvee,ook veel minder stikstof en fosfaat in de mest produceerd
  mestmonsters wijzen dat keer op keer uit
  jongveemest 3 kg stikstof en 1 kg fosfaat
  fosfortaire 4.5 en 1.7
  melkvee soms wel daarboven
  ja ,bij mijn buren [melkveehouders] is het gras echt groener in de wei

Of registreer je om te kunnen reageren.