Rundveehouderij

Nieuws 1415 x bekeken 4 reacties

Opnieuw uitbraak BVD-type 2

Deventer – Op een vleeskalverbedrijf in de provincie Gelderland is donderdag een nieuwe besmetting met BVD type 2 vastgesteld. De kalveren zijn in april aangevoerd. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Daarnaast zijn er nog een aantal verdachte bedrijven waarbij er, afgaande op klinische verschijnselen, rekening mee wordt gehouden dat het gaat om de type 2-variant. Verder onderzoek moet uitsluitsel geven. Op alle betrokken bedrijven zijn kalveren uit Duitsland aangevoerd. Tot aan deze nieuwe besmetting was op vijf vleeskalverbedrijven BVD type 2 vastgesteld. De laatste bevestiging was van 18 april. Nadien leek het rustig. De besmette bedrijven bevinden zich in de provincies Gelderland (4), Friesland (1) en Utrecht (1).

BVD type 2 is een agressievere vorm van BVD dan het in Nederland veel voorkomende type 1. Het klinisch beeld zoals dat volgens de GD nu bij de vleeskalveren voorkomt: symptomen beginnen twee weken na de aankomst van de kalveren. Besmette dieren vertonen lichte tekenen van ademnood met in de meeste gevallen temperaturen van meer dan 40,5 graden Celcius. Medicatie slaat niet aan. Dieren worden depressief en gaan liggen, met ernstige en soms bloederige diarree. In sommige gevallen worden bloedingen waargenomen. Negentig procent van de getroffen kalveren sterven binnen twee of drie dagen na begin van de klinische symptomen.

Laatste reacties

 • abtje

  Ach, als Van Drie maar winst maakt...

 • jan1966

  Dit kon je aan zien komen maar de overheid kijkt de andere kant op.............

 • info48

  Hij stond er bij en keek ernaar!
  Niet alleen de overheid ook LTO en ieder individueel lid en niet leden,wij allemaal!
  Al jaren pleiten Veepro en Export-Net voor bestrijding progamma's .....wie helpt hun??? het is in de allereerste plaats een groot veehouders belang en raakt ons direct in de portemonnee.

 • abtje

  @Info48 Dit is voor hier een nieuw type en dus bestaat daar nog geen progamma tegen. Bovendien is dit geen export maar import. En wij enten al jaren vrijwillig tegen type 1. Zijn we dan veilig tegen type 2? Of maakt het geen zak uit als het geimporteerde toch landelijk doorbreekt?

Of registreer je om te kunnen reageren.