Rundveehouderij

Nieuws 1705 x bekeken 11 reacties

Opkoop babyvoeding uit supers moeilijk aan te pakken

Rijswijk - Zonder ingrijpende maatregelen valt weinig te doen aan het gebrek aan babyvoeding in Nederlandse supermarkten. Dit meent directeur Marc Jansen van supermarktkoepel CBL. Het kan Chinezen in Nederland of eventuele handlangers niet worden verboden om blikken Nutrilon of Friso in te kopen bij Nederlandse supers.

Het gebrek moet in bepaalde zin ook niet worden overdreven, vindt hij. Het treft eigenlijk alleen producten van Nutricia, Nestlé en Friso. Babyvoeding van andere merken en huismerken zijn volop verkrijgbaar, weet hij. Probleem is alleen dat jonge ouders blijkbaar heel erg merktrouw zijn. In zekere zin net als in China.

De reden dat Chinese consumenten massaal babyvoeding in Europese supers kopen is dat ze hier voeding kunnen kopen van merken die ze als veilig zien, bovendien voor een veel lagere prijs dan in China zelf. Er is wel een probleempje met de in Europa gekochte kindervoeding. Deze voldoet niet aan de wettelijke Chinese eisen, weten fabrikanten. De Chinese autoriteiten schrijven andere ingrediënten-verhoudingen voor. Daardoor valt de parallel-import door Chinese particulieren en kleine bedrijfjes in de categorie illegale handel. Niet voor de Nederlandse wetgever, maar voor de Chinese.

Laatste reacties

 • abtje

  Gaan we nu net doen alsof de supermarkten het vervelend vinden dat ze de schappen leeg verkopen?

 • peter1939

  toen de melkprijs kelderde was het marktwerking zeiden de supermarkten, nu het andersom is moeten ze ineens vergaderen....er is maar 1 oplossing en die hoor ik nergens, ook niet op journaal...dat is DE PRIJS FORS OMHOOG!!!!!!!!!! gewoon verdubbelden!!!!!

 • BoB de Bakker

  @peter, wordt jouw kindje ook heel duur!

 • Koeienboer

  @Bob de Bakker wel eens van borstvoeding gehoord?

 • BoB de Bakker

  Veel vrouwen zijn niet meer in staat hun eigen kind te voeden. Misschien een verkeerd selectiebeleid?

 • agratax2

  Hier is alleen maar een bureaucratische oplossing mogelijk. Toon aan dat je een baby hebt en dat via een stempelkaart kun je éénmaal in de zoveel dagen een pot krijgen. Maar nee achter de kassa moeten ze aan je neus kunnen zien dat dit je eerste potje is van de hele week. Ik zou zeggen babyvoeding op dokters recept!!!!!!

 • Stammie

  Hoezo op doktersrecept? ik ben het met peter eens gewoon de prijs hier net zo hoog maken als in China dan is het probleem in 1 keer opgelost want dan is er met die handel niets meer te verdienen. Ze kunnen me toch niet vertellen dat Chinese ouders meer geld te besteden hebben dan de mensen in Nederland.

 • abtje

  Als je die drie merken duurder maakt, stapt iedereen over op de andere en huismerk. Verkopen ze die drie merken niet meer, dat zal de bedoeling wel niet zijn.
  De supermarkten zullen wel klagen met een grote grijns op hun gezicht...
  Ook Ping Lee Ping is extra kassa...

 • agratax2

  Duurder maken heb je alleen de eigen consumenten mee, De Chinezen liggen niet wakker van een Eurootje meer of minder. Het percentage rijke Chinezen mag dan niet groot zijn maar van 1,5 miljard wordt het een aantal vele malen de Nederlandse bevolking en zij hebben echt geld te besteden.

 • jan10

  Gevallen bekent dat een chinees tot 65 euro voor een blik neerteld wat hier 11 euro doet.
  Daarom halen ze hier het schap leeg!

 • gerrit.lammertink1

  Het zal de supermarkten echt worst wezen wie de schappen leeghaalt. Onze zuivelbedrijven willen best leveren maar afspraken maken over wie of wat welk pak mee mag nemen dat gaat mij echt te ver.
  Een verbod voor jongeren onder de achttien jaar om alcohol en sigaretten is al niet te controleren en dan ook nog voor de babyvoeding??!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.