Rundveehouderij

Nieuws 32 reacties

Nutricia weigert verder commentaar over babyvoeding

Zoetermeer – Nutricia weigert nog langer vragen te beantwoorden over de leveringsproblemen van babyvoeding op de Nederlandse markt. De Telegraaf publiceerde een paginagroot artikel waarin wordt gesuggereerd dat de leveringsproblemen een gevolg zijn van de export van babyvoeding naar China.

Nutricia meldt al langere tijd dat de Nederlandse winkelschappen worden leeggeroofd door Chinezen die het product vervolgens opsturen naar China. De onderneming zou daardoor moeite hebben om aan de grote vraag in Nederland te kunnen voldoen. Nutricia, dochteronderneming van Danone, is echter afgelopen maart gestart met levering van in Nederland geproduceerde Nutrilon-babyvoeding op de Chinese markt via internetsite Tmall.

De Telegraaf weet op basis van vrachtbrieven te melden dat alleen in de eerste week van december al zestien zeecontainers vol babyvoeding naar China zijn verscheept. Aangezien Nutricia in China drie keer zoveel voor de babyvoeding kan vragen was alleen deze partij al goed voor ruim 5 miljoen meer winst dan bij verkoop in Nederland.

Een woordvoerder van Nutricia verklaart tegenover de Telegraaf dat de babyvoeding naar China wordt geëxporteerd om daar aan de grote vraag te kunnen voldoen, en om handelaren in Nederland de wind uit de zeilen te nemen. Feit is dat de illegale handel in babyvoeding al veel eerder is begonnen, na het Chinese babyvoedingsschandaal in 2008. In ieder geval in 2010 was volgens Nutricia al sprake van een toen nog onverklaarbare stijgende verkoop van onder meer Nutrilon-babyvoeding in Nederlandse winkels.

Nutricia weigert momenteel verdere vragen te beantwoorden en wil alleen in een statement kwijt dat de onderneming als de hoogste prioriteit stelt dat jonge ouders in Nederland altijd over voldoende Nutrilon kunnen beschikken. De onderneming wil met handelspartners, andere producenten en de overheid tot een structurele oplossing komen.

Laatste reacties

 • joannes

  Dit is een mooi voorbeeld van de concurrentie die kan gaan ontstaan voor kwaliteits artikelen en daardoor zelfs niet meer betaalbaar worden voor de westerse wereld. Eerst waren het de luxe artikelen en nu worden het kwaliteits voedings producten. Want denk je nu echt dat Nutricia Nederland niet kan beleveren? Ze hebben productiecapaciteit te kort voor de vraag aldaar.

 • pb1974

  ik vind het jammer dat ze er zo druk over maken Nutricia heeft groot gelijk als china meer betaald als hier gauw verkopen aan china wij als boeren hebben toch recht op dat ze ons product goed betalen als de jumbo en ah ons toch steeds minder willen betalen dan verkoop het maar aan degene die wel fatsoenlijk willen betale

 • jan1966

  Een boer of tuinder wordt in Nederland niet gewaardeerd, gelukkig zijn ze in China wel blij met onze producten

 • Tonnis

  Verkopen aan de hoogste bieder.
  Ik ben zelf legpluimveehouder, en ik hoop dat morgen
  de Chinezen ook voor onze eieren in de rij staan.

 • Zuperboer

  16 zeecontainers vol dat is toch een lachertje op de hele chinese bevolking, allemaal show voor de buhne van Nutricia. Achter de schermen zitten Inkoopcombi's van Supers en leveranciers dagelijks om de tafel. Eind van het liedje zal zijn dat de grote omzet niet in de boerenportemonnee terecht zal komen. Daarvoor zorgen de witteboorden.... wel. 't Is allemaal ons kent ons, stoere praat over ROI en wat nog meer is bij de Nijenrode-boys en uiteindelijk vult iedereen de zakken met dank aan de primaire producent.

 • joannes

  Het probleem is dat dit het begin is van consumenten die NEE verkocht gaan worden omdat anderen meer geld te besteden hebben. De macht van de consument over de producenten is tanende. Dat is goed voor de boer! Even kijken of de Politiek zijn vrije markt principes, waar ze zo hoog van opgeven, handhaven in dit geval. Want wanneer de Nederlandse Werkende Moeders gaan klagen over te hoge prijzen, hebben ze een rechte rug nodig, om weer niet iets te bedenken waarmee de boer het onderspit delft; ten gunste van de NL retail en consument.

 • koestal

  Bij schaarste gewoon het kind weer aan de borst,altijd vers en de goede temperatuur !

 • koestal

  Van Friesland-Campina hoor je niets ,hoewel die wel de grondstoffen leveren aan Hero voor babyvoeding,verder zijn ze hard aan het bouwen met de babyvoedingsfabrieken in Beilen en in Bedum.Kunnen straks volop leveren.

 • Mozes

  Ik ben bang dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Voor de Eerste Wereld Oorlog kwamen producten uit Amerika hier naar toe. De prijzen waren extreem slecht maar de politiek deed niets. De boeren moesten maar creperen. Tijdens de Eerste Wereld Oorlog ontstond er voedselschaarste in Duitsland met als gevolg enorme prijzen in Nederland. Toen greep de politiek wel in. Het voedsel moest betaalbaar en beschikbaar blijven voor de eigen bevolking.

 • jordi 1455

  @koestal

  vrouwen hebben niets voor niets borsten van god gekregen.

 • Mozes

  Jordi, jij bent geloof ik 18 à 19 jaar oud? Welnu, de borsten van een vrouw zijn niet alleen leuk voor een kind maar ook leuk voor een jonge man....

 • marcovv

  Inderdaad de grote supermarkten knijpen de boeren uit en de Chinezen willen wel betalen voor de beste melk ter wereld.

 • Freriks

  er is helemaal geen tekort aan babyvoeding. Alleen een paar A merken zijn uitverkocht. Huismerk is er genoeg. Misschien moeten de supermarkten toch eens nadenken over hun inkoopbeleid. Ze gaan voor het makkelijk verdienen via huismerk, maar moeten misschien toch maar eens de vraag van de consument beantwoorden met de juiste producten, dus A merk. en verder is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Als je genoeg betaald krijg je genoeg product.

 • harmelling

  Dit is toch de bedoeling, produceren voor de wereldmarkt. Tot gevolg dat de prijzen stijgen als er niet voldoende is(vraag en aanbod) al eeuwen .

 • poldes

  er is niets aan de hand.
  25 jaren terug kregen wij voor boerderijmelk geleverd aan de zuivelverwerker:€ 0,40 oftewel Fl 0,89
  het langjarengemiddelde van de afgelopen 10 jaren zit hier ver onder.
  als er op dit moment geen chinese afnemers van melkpoeders waren,dan
  durfde de geoganiseerde zuivelverwerkers ons nog verder naar beneden uit te betalen.
  deze hebben iedere keer weer een dalend bericht richting ons.
  en spreken in vereniging verband af om dat zo te blijven doen.
  deze ondernemingen zijn 10 jaren aan het feesten.(het kan bij hen niet op)

 • boelenham

  Harmeling heeft hier een punt , het lijkt er op dat de opmerking 'Als u niet voor een wereldmarkt kunt produceren ,moet u niet demonstreren maar stoppen' selectief wordt gebruikt,net als in het verleden de mijnen de scheepsbouw, ten cate, enz enz.
  als het pijn gaat doen voor de nederlandse consument ,heeft de producent voor het geld gekozen , en krijgt hij de zwarte piet
  Jaren zeuren over milieu in de landbouw, totdat er schaarste komt , dan komen die zeurkousen het zelf halen op de boerderij , als het moet met de sterke arm

 • Mels

  Ik denk dat je beter kunt produceren voor een tekort markt dan voor een teveel markt,elk gezever daaromheen is doelloos....
  Door de Nederlandse kwaliteit is dit nu aan de orde,nou:hulde hulde

 • jordi 1455

  Mozes zelfs voor een oude man zoals rob de Nijs. maar nu on-topic.

  @poldes dus er is een soort zuivelkartel, klinkt aannemelijk.

 • Henk j

  Handel is Handel en is het te duur in Ned. Dan mag je niet exporteren en dan maar weer met de subsidie pot zwaaien net als na de tweede wereld oorlog en dan zijn de boeren weer de subsidie opmakers

 • Rikkamperman

  Export hoger belasten, zodat de staatskas (lees subsidiepot) gespekt wordt, of maak ik een denkfout??

 • joannes

  Je provoceert @Rikkamperman!

 • aarthamstra1

  Nou , en wanneer word de rauwe melk prijs er op aangepast .

 • alco1

  Ons landje is zo afhankelijk van zijn export. Nu die toeneemt in de babyvoeding zou men blij moeten zijn voor die afzet. Het brengt in ieder geval meer op dan foliekaas

 • overheid

  Volgens mij is deze handel naar China niet legaal. In het artikel wordt ook gesproken over 'illegale' handel.

  Gezien de reacties zijn vooral melkveehouderijen aan het woord. Deze handel zou ook voor hen lucratief kunnen zijn, logisch gezien de grotere winsten.

  Maar toch niet geheel eerlijk. De landbouw in de EU staat stijf van Europese subsidies en inkomenssteun. Het doel hiervan is betaalbaar voedsel garanderen voor de EU burgers. De flink gesubsidieerde melk (die hierdoor ook goedkoop kan worden ingekocht door Nutricia) wordt als melkpoeder momenteel voor veel geld buiten de EU verkocht en de subsidiebetalers (EU burgers) komen te kort.

  Dit zal de reden zijn dat deze handel illegaal is. Ook om deze reden zijn de opmerkingen van 'vrije handel' op dit forum dan ook te kort door de bocht. Deze handel zou prima zijn als ook alle subsidiestromen aan de landbouw stoppen. De EU burgers betalen dan minder belasting (koopkrachtstijging) en kunnen beter concurreren met consumenten buiten de EU. Dan is vrije handel / vrije marktwerking pas mogelijk.

 • abtje

  Overheid, het is illegaal omdat de samenstelling van het product net even anders is dan de Chineese versie. Het wordt gedoogd door de Chinezen.
  Dus dat is de reden en niets anders.

 • Katrijn van Dalen

  @Abtje & Overheid gebruiksaanwijzing staat er in het Nederlands ipv Chinees op. Dat mag ook niet.

 • jordi 1455

  Overheid wat de overheid doet is nog veel erger die onderdrukken de boeren met ingewikkelde procedures, bureaucratie en wetten die van geen kant kloppen en dat is ook nog tegen de rechten van de mens en dat van die handel in melkpoeder is daarbij niets. Overigens Dijksma heeft totaal geen verstand van haar departement.

  Alco 1
  Dijksma staatssecretaris van hoe helpen we de economie zo snel mogelijk om zeep zaken.

 • alco1

  @overheid. Je zegt dat de Nederlandse landbouw stijf staat van de subsidie. Goed er is een inkomens steun die destijds in het leven is geroepen voor granen en mestvee. Natuurlijk sijpelt dat door marktwerking wel iets door naar de melk, maar overdrijven is ook een vak. Daarnaast vlak de subsidie voor de Chinese boeren ook niet uit. Voor een goed plan krijgt men daar al geld voor niets. De handel in babyvoeding komt tot stand door ons betrouwbaar product.

 • joannes

  @Overheid, je hebt wel een heel selectieve theorie voor je EU subsidies. Een die er alleen voor consumenten is. Maar wat dan voor die producenten? Die boeren, die door die akelige subsidies steeds meer moeten produceren voor een fatsoenlijk inkomen!Een subsidie die alléén die gesubsidieerde politiek gemotiveerde veehouderij ondersteund. Die melk poeder is de eerste in een reeks van producten die met al dat gemanipuleer op de vrije wereld markt veel meer waard zijn dan de Nederlanders met een belasting druk van 50% er voor kunnen betalen.

 • koestal

  In 2009 was de melkprijs ongeveer 20 cent ,was gewoon dramatisch

 • Elevage

  gewoon alle subsidies stoppen, scheelt een heleboel belastingeld, dat gebruikt kan worden voor andere dingen bv verlagen benzineprijzen en btw.
  En ja, dan zullen er wel wat bedrijven om gaan vallen, maar de sterkeen goed georganiseerde blijven overeind en kunnen een goede boterham verdienen. Zo was het een tiental jaren terug ook.

 • johannetje

  @koestal, in 2010 zowat 50 cent.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.