Rundveehouderij

Nieuws 1445 x bekeken 4 reacties

Nu ook in Noord-Brabant BVD type 2

Deventer - Ook op de twee al van BVD verdachte vleeskalverbedrijven blijkt het te gaan om de type 2 variant. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Op beide bedrijven, in Gelderland en Noord-Brabant, zijn kalveren uit Duitsland aangevoerd.

Tot vandaag was op zes vleeskalverbedrijven BVD type 2 vastgesteld. De laatste melding van een type 2 besmetting is van 17 mei op een bedrijf in Gelderland. De GD meldde toen al dat er nog twee verdachte bedrijven in onderzoek waren.

Er zijn volgens de GD momenteel geen aanwijzingen voor verspreiding buiten de laatste twee besmette  bedrijven. Betrokken veehouders en dierenartsen zijn inmiddels geïnformeerd en geadviseerd over de te nemen maatregelen. De GD adviseert rundveehouders alert te blijven ten aanzien van deze ziekte.

De acht besmette bedrijven bevinden zich in de provincies Gelderland (5), Friesland (1), Utrecht (1) en nu ook in Noord-Brabant (1).

BVD type 2 is een agressievere vorm van BVD dan het in Nederland veel voorkomende type 1. Het klinisch beeld zoals dat volgens de GD nu bij de vleeskalveren voorkomt: symptomen beginnen twee weken na de aankomst van de kalveren. Besmette dieren vertonen lichte tekenen van ademnood met in de meeste gevallen temperaturen van meer dan 40,5 graden Celsius. Medicatie slaat niet aan. Dieren worden depressief en gaan liggen, met ernstige en soms bloederige diarree. In sommige gevallen worden bloedingen waargenomen. Negentig procent van de getroffen kalveren sterft binnen twee of drie dagen na begin van de klinische symptomen.

Laatste reacties

 • MEESTER

  stoppen met invoer van kalveren

 • peter1939

  waarom maakt gd geen naam en rug nummers bekend zodat we weten waar de besmette bedrijven zitten net als bij pluimvee? erg vreemd allemaal....

 • jan1966

  En de overheid kijkt de andere kant op, allemaal in het belang van Jan van Drie en Henny Swinkels

 • mts reijrink

  we moeten nog veel meer kalveren uit het oostblok halen . lang leve de open grenzen en dierziektes

Of registreer je om te kunnen reageren.