Rundveehouderij

Nieuws 2853 x bekeken

Nieuwe fabriek voor geitenzuivel

Etten-Leur – Geitenkaasproducent Bettinehoeve en zuivelexporteur AVH dairy trade, dochteronderneming van het Zwitsere Emmi, bouwen samen een nieuwe zuivelfabriek in Etten-Leur.

Daartoe hebben beide ondernemingen een joint venture gestart onder de naam Goat Milk Powder. De fabriek krijgt een verwerkingscapaciteit van 5 ton melk per uur en zal in april 2014 operationeel zijn.

De bedoeling is om geitenwei en geitenmelk te verwerken tot hoogwaardige ingrediënten, zoals  weiproteïneconcentraten (WPC's), ten bate van de voedingsmiddelenindustrie. Tot nu toe droogt in Nederland alleen Hyproca Dairy in Ommen geitenmelk tot melkpoeders. In Amerika bevindt zich volgens Watzeels, productiedirecteur bij de Bettinehoeve, één partij die ook WPC’s uit geitenmelk produceert. Jarenlang ging de geitenwei, die bij de productie van zachte kazen van de Bettinehoeve ontstaat, naar de veevoerindustrie. Ook de geitenonderneming ziet nu, in navolging van de verwerkers van koemelk, mogelijkheden om wei tot meer waarde te brengen.

Goat Milk Powder gaat zich, met de poederproductie, niet uitsluitend richten op de babyvoedingindustrie. Beide partijen zien ook kansen in sectoren als sportvoeding en toepassingen op gezondheidsgebied. Buiten het geitenmelkproductieseizoen (april-augustus), zal Goat Milk Powder producten kunnen drogen voor derden. De onderneming wil zich richten op de productie van nicheproducten. De fabriek is flexibel wat betreft het omgaan met kleine volumes melk, ook van andere diersoorten.

Commercieel directeur van de Bettinehoeve, Sybren Ewijk, maakt duidelijk dat zijn onderneming meer melk en wei kan gebruiken om de afnemers straks van de nieuwe producten te kunnen voorzien. De Bettinehoeve betrekt jaarlijks zo'n 30 miljoen liter melk van 50 leveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.