Rundveehouderij

Nieuws 1005 x bekeken 1 reactie

Niet inzetten op maximale melkgift

Den Bosch - Als de CO2-footprint leidend is, is het nog maar de vraag of melkveehouders wel moeten blijven inzetten op maximale melkgift.

Dat betoogde Christel Cederberg van het Zweedse Instituut voor de melkveehouderij (SIK) tijdens het door Lely, ABN Amro, Wageningen UR en Forfarmers Hendrix georganiseerde congres 'We'll 2013'.

Bij berekening van de CO2-footprint wordt vaak alleen gekeken naar de melkproductie om de CO2-belasting per ton melk te bepalen. Dan geeft vergroting van de melkgift altijd een lagere belasting. Wordt echter de totale output bekeken, dan verandert de zaak. Bij toenemende melkgift daalt namelijk de vleesproductie. Om in de vleesbehoefte te voorzien moet daardoor de extensieve vleesveehouderij de dalende vleesproductie steeds meer opvangen. Hierdoor verslechtert de CO2 footprint van de melkproductie aanzienlijk. Het omslagpunt ligt volgens Cederberg ongeveer bij 9.000 kilo melk per lactatie.

Eén reactie

  • abtje

    Wie doet dat dan? Kijken we niet alleen maar naar de optimale melkgift?
    Met beter voer kunnen we tegenwoordig rustig 15 a 20.000 uit een koe halen. Het kost dan alleen meer dan dat het oplevert.

Of registreer je om te kunnen reageren.