Rundveehouderij

Nieuws 2772 x bekeken 2 reacties

Netto €2,54 erbij voor FrieslandCampina-lid

Amersfoort - FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs over mei met opnieuw €2,50 per 100 kilo, nu naar €39,50. Bij een jaarleverantie van 7 ton melk ontvangt een lid over mei netto €37,14. Bij 1,1 miljoen kilo ontvangt hij €37,34. Deze bedragen zijn exclusief btw, gelden bij Nederlandse standaardgehalten en zijn na aftrek van 5 cent PZ-heffing. De eiwitprijs wordt met 11 cent verhoogd naar €6,98 per kilo, de vetprijs met 49 cent naar €4,18.

De huidige verhoging is, anders dan vorige keer, bijna geheel toe te schrijven aan de sterk verbeterde zuivelmarkt. De garantieprijsverhoging in april was deels toe te schrijven aan een restant nabetaling over 2012 en aan nog niet verrekende weidetoeslagen van Nederlandse concurrenten.

De huidige stijging van de garantieprijs is volgens FrieslandCampina het gevolg van te verwachten hogere melkprijzen van de referentiebedrijven in mei door de sterke prijsstijging van bulkproducten als mageremelk- en vollemelkpoeder, weipoeder en boter in de laatste maanden. Deze prijsstijgingen worden veroorzaakt door het aanhoudend lagere melkaanbod op de wereldmarkt. Daarnaast is een kleiner deel van de verhoging van de garantieprijs het gevolg van een correctie op te laag ingeschatte melkprijzen van de referentiebedrijven in voorgaande maanden.

De biologische garantieprijs stijgt overigens met slechts €1,00 naar €46,00 per 100 kilo. Door een verdubbeling van de zomerheffing van €2,00 naar €4,00 per 100 kilo ontvangen de biologische leden in de praktijk zelfs minder melkgeld. Bij een jaarleverantie van 500.000 kilo (biologische bedrijven zijn gemiddeld kleiner) ontvangt een Ecomel-lid over mei netto €41,76, tegenover een bedrag van €42,73 over april.

Laatste reacties

  • Eekterman

    Ben benieuwd of Leerdammer gaat volgen, of dat ze eerst de eigen zakken goed gaan vullen, ze lopen nu wel erg ver achter

  • altijdrust

    Zelfde geldt voor DOC.Moet minsten 4 euro bij om bij te blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.