Rundveehouderij

Nieuws 3260 x bekeken 43 reacties

Nemelco met afstand beste betaler

Voorthuizen - Zuivelverwerker Nemelco is met een netto melkprijs van €37,58 per 100 kilo (bij 7 ton per jaar) met afstand de beste uitbetaler over de maand april.

Het bedrijf heeft de melkprijs met €2,87 per 100 kilo verhoogd ten opzichte van maart en betaalt €3,07 meer uit dan hekkesluiter Bel Leerdammer. Tot en met april betaalt Nemelco ook het meeste uit (€35,90). Dat is €1,10 meer dan Bel.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Mozes

  Heren, heeft Nemelco ook een zomerheffing en wintertoeslag? En hoe zit het met de prestatietoeslag van Nemelco? Het enigste wat voor mij telt is de integrale melkprijs over het gehele jaar. En dan ook nog het liefst het gemiddelde over meerdere jaren.

 • joannes

  Dus Klaas, dit is geen kinderhand; graag een intergrale melkprijs over het gehele jaar inclusief gemiddelden, zoals @Mozes en daar zou ik aan toevoegen: voortschrijden vergelijkbaar voor alle verwerkers!

 • alco1

  De manier van uitbetaling zorg wel voor veel gesteggel!!

 • beenackers

  @mozes, Nemelco heeft wel een wintertoeslag, maar geen zomerheffing.
  En verder ook geen nabetaling, dus of ze uiteindelijk ook met afstand de beste betaler blijven is pas over een jaar te zeggen

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • klaas.van.der.horst1

  @Joannes,

  Je hebt gelijk. We hebben nog geen definitieve vergelijking.We doen regelmatig verslag van de voortgang bij de diverse zuivelverwerkers. Meestal kunnen we pas in maart van het navolgende jaar een definitieve vergelijking maken, en dan nog is het moeilijk, want zoals je mogelijk hebt gelezen of gehoord heeft FriCa nog in de garantieprijs van april 2013 een restant-nabetaling over 2012 verwerkt. Dus na het afsluiten van het jaar en na publicatie van het jaarverslag. Verder heb je nog de discussie over onder meer weidegang (vergelijk je uitbetaling op basis van gelijke basisvoorwaarden, zoals wij proberen, of vergelijk je op basis van totaal uitbetaald melkgeld aan de boeren), over de nabetaling en bijschrijving (levert een bijschrijving je nu uiteindelijk toch extra geld op, of kost het je in de praktijk geld?).
  Houden jullie ons ook scherp. Graag wel met concrete info of vragen, niet met emotie, zoals ook vaak gebeurt. mvg.

 • abtje

  @Klaas. Het uitbetalen zijn ze allemal druk over. Vergeten wordt vaak de inhoudingen, wel of niet terecht. Als bijvoorbeeld de inhoudingen per kg eens konden dalen, dan snijd dat mes aan twee kanten.
  Bovendien is het natuurlijk belachelijk dat het maken van de factuur van je melkgeld de klant 35,- euro ex. kost. Heb ik het maar niet over de 67 cent die je moet betalen voor z-net :-)

 • alco1

  Het geknutsel met de melkprijs heeft er toch maar weer voor gezorgd dat er een kop in het agrarisch dagblad verscheen met de titel. 'NEMELCO MET AFSTAND BESTE BETALER'

 • klaas.van.der.horst1

  Zijn er veehouders die het erg vinden dat er enige prijscompetitie is tussen de zuivelverwerkers?

 • alco1

  Die prijscompetitie is zelf heel erg noodzakelijk, maar waar de discussie overgaat is dat de vergelijking zo moeilijk gemaakt wordt met misschien wel verkeerde conclusies.

 • joannes

  Natuurlijk niet @Klaas.van.der.horst1, hoe kan een veehouder hier nu op tegen zijn: die prijscompetitie! Het belang van de veehouder is de beste prijs; hij heeft maar één hoofdproduct waar hij zijn inkomen mee garandeert en dat nog in grote volumes. Verschillen kunnen het verschil maken. En de markt efficiëntie wordt nu tussen de verwerkers zelf schimmig buiten de boeren om geregeld. De verwerkers concurreren alleen met eindproducten maar op de grondstoffenmarkt helpen ze elkaar, zelfs tot over de grens. Dus een vergelijk kan heel interessant zijn. Maar dan wel een vergelijking met de ¨bijzonderheden¨ per verwerker. Want de ze beconcurreren elkaar met toeters en bellen. Kortom een transparante prijsvergelijking is welkom! Dan kunnen de heilige huisjes eindelijk worden afgebroken.

 • Mozes

  We hebben al eens eerder een discussie gevoerd of bijschrijving van obligaties- vast wel of niet als melkgeld gezien moet worden. Ik ben van mening van wel. Obligaties-vast tellen als activa op de vermogensbalans, er wordt rente over betaalt wat debet is op de betalingsbalans. Of dit geld nu als contanten wordt uitgekeerd en gebruikt wordt voor aflossing bij de bank of bijgeschreven wordt als obligaties-vast in beide gevallen is het effect op zowel de vermogens- als betalingsbalans hetzelfde.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • poldes

  prijscompetitie naar beneden is ,,het belang van de wereldzuivelverwerkers'.
  prijscompetitie naar boven is als vloeken in de kerk bij deze multinationals.
  de enige reden is een tekort aan grondstoffen.
  ook hier houden deze steeds een worst voor door te zeggen dat de wereldbevolking groeit en er altijd zuivel nodig is.
  Ondertussen mesten deze ondernemingen zichzelf rondom vet.(cashen)en niet uitbetalen.
  Dit is de economisch gezondste industrie in Europa en de rest op dit moment.(ten koste van?) boer en platteland.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • joannes

  @Poldes, je hebt gelijk! Competitie in een verzadigde markt kan nadelig werken voor de boer. Maar het is een illusie dat de verwerker je kan beschermen. Hij werkt met uitvlakken van zijn opbrengsten voor de boer om het beter te laten passen maar kan nooit meer betalen dan zijn verkoop toelaat. Een verwerker, en zeker een coöperatieve gaat zich namelijk niet in de schulden steken om de prijzen voor langer termijn in de benen te houden. Zeker niet in een ruime aanbods markt! Ze spelen met obligaties om oa die prijzen voor een wat langer termijn met minder marktfluctuatie te zetten. Dan is ook geen behoefte voor uitleg bij veranderingen. Ze kunnen alleen boven gemiddelde prijzen betalen wanneer ze een concurrerende producten pakket produceren met een relatief laag kosten niveau. Daarom zou een vergelijk in het belang zijn voor de boeren.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • abtje

  @Joannes Hoe zie jij dan dat bijna alle verwerkers extra capaciteit bijbouwen tot soms wel meer dan een verdubbeling als het nodig mocht zijn, terwijl straks er miscchien hooguit 15 % meer gemolken word? Gaan ze elkaar dan kapot concurreren of laten ze op een of andere wijze hun capaciteit weer slinken , ondanks de bouwkosten die ze nu maken?

 • daan1908

  Maak je geen zorgen , indien de mestverwerking van de grond komt zal de 10 tot misschien 30 % meer melk die er komen gaat voor de verwerkers geen enkel probleem zijn . Lukt dit niet dan hebben de verwerkers dus indirect de veehouders een probleem , de investeringen belopen 300 tot 500 miljoen ( dat is wat er nu al gebouwd wordt ) dit wordt dan niet rendabel gemaakt .
  Conclusie , dierrechten NEE mestverwerking JA .

 • abtje

  @Daan1908 Maak je geen zorgen, als het niet lukt heb je een probleem :-)
  Dat probleem komt er dus inderdaad onherroepelijk...

 • joannes

  @abtje, die verwerkers zullen elkaar best wel in de gaten houden wat betreft de capaciteits uitbreiding. Die hebben bij elke publicatie een senario studie die aangepast wordt. Ze kunnen afgeschreven, minder efficiënte capaciteit natuurlijk ook nog wat eerder sluiten. En voordat die fabrieken los gaan zullen ze wel even communiceren wat ze graag willen. Een beetje bijremmen of uitbreiden. De mestregeling is volgens mij een groter probleem voor ze. Die zou weleens de grote bottleneck kunnen worden. Maar ja , dat wordt dan een iets langere aanvoer weg vaunuit Denemarken, Duitsland of België. Dus concurreren! Concurrentie met volume is goed voor de handel en de boeren!

 • abtje

  Dan zie jij het gelukkig wat positiever in dan ik. Ik ben bang dat er voor enkele fabrieken zo veel op het spel komt te staan dat er slachtoffers gaan vallen. Dus dat de concurrentie te moordend word. En dan hebben we een hoop verliezers.
  Juist de boeren, want daarna moeten de fabrieken de oorlogskas weer spekken en klapt de prijs alsnog in.

 • joannes

  @abtje, je mag toch verwachten dat bestuurders op die plaatsen met zulke salarissen niet gaan bouwen voordat ze een paar senario studies doen en...... de concurrentie onderzoeken op de verkoop maar ook op de grondstoffen markt. Gebruikelijk is dat ze zelfs de arbeids, energie en water markt er bijbetrekken. Tot en met de lokale belastiengen enz.

 • alco1

  De toekomst voorspellen na 2015 is koffiedik kijken. Ik denk dat investeren in extra verwerking ook weleens een grote geld verspilling kan worden.

 • poldes

  johannes,
  de afgelopen 6 maanden verkopen en leveren melkpoederfabrikanten tegen woekerprijzen aan china melkpoeders.
  ook zeggen deze fabrikanten de productie flink opgevoerd te hebben.
  de markt is schoon.
  de vraag is er.
  waarom betalen deze maar amper de kostprijs voor de grondstof.
  is hier sprake van overaanbod? (neen)
  waarom komt dat geld dan niet op het platteland terecht ,of een gedeelte daarvan?
  3 jaren geleden konden wij geen fatsoenlijke melkprijs ontvangen .omdat poeder maken niet rendabel was.
  Nu is aangetoond dat poeder maken tot lege schappen leidt,meen jij dat de arme zuivelfabriek ons niet meer kan betalen om hun voortbestaan?
  het is een en al feest bij de westerse zuivelindustrie.
  te goedkoop inkopen van grondstoffen en tegen woekerprijzen verkopen.
  slim bezig.

 • poldes

  johannes,
  de afgelopen 6 maanden verkopen en leveren melkpoederfabrikanten tegen woekerprijzen aan china melkpoeders.
  ook zeggen deze fabrikanten de productie flink opgevoerd te hebben.
  de markt is schoon.
  de vraag is er.
  waarom betalen deze maar amper de kostprijs voor de grondstof.
  is hier sprake van overaanbod? (neen)
  waarom komt dat geld dan niet op het platteland terecht ,of een gedeelte daarvan?
  3 jaren geleden konden wij geen fatsoenlijke melkprijs ontvangen .omdat poeder maken niet rendabel was.
  Nu is aangetoond dat poeder maken tot lege schappen leidt,meen jij dat de arme zuivelfabriek ons niet meer kan betalen om hun voortbestaan?
  het is een en al feest bij de westerse zuivelindustrie.
  te goedkoop inkopen van grondstoffen en tegen woekerprijzen verkopen.
  slim bezig.

 • poldes

  johannes,
  de afgelopen 6 maanden verkopen en leveren melkpoederfabrikanten tegen woekerprijzen aan china melkpoeders.
  ook zeggen deze fabrikanten de productie flink opgevoerd te hebben.
  de markt is schoon.
  de vraag is er.
  waarom betalen deze maar amper de kostprijs voor de grondstof.
  is hier sprake van overaanbod? (neen)
  waarom komt dat geld dan niet op het platteland terecht ,of een gedeelte daarvan?
  3 jaren geleden konden wij geen fatsoenlijke melkprijs ontvangen .omdat poeder maken niet rendabel was.
  Nu is aangetoond dat poeder maken tot lege schappen leidt,meen jij dat de arme zuivelfabriek ons niet meer kan betalen om hun voortbestaan?
  het is een en al feest bij de westerse zuivelindustrie.
  te goedkoop inkopen van grondstoffen en tegen woekerprijzen verkopen.
  slim bezig.

 • poldes

  sorry 1 keer was voldoende.

 • joannes

  @Poldes, precies, en daarom is de verhevigde concurrentie welkom. Die gevestigde orde heeft elkaar niet veel in de weg gelegd, eerder het tegenovergestelde ze hebben elkaar gerespecteerd. Dus die verwerkers konden heerlijk met hun eigen plannen en productenmix hun eigen uitbetaalcriteria vast stellen en de rest van de verdiensten reserveren voor het uitvlakken van de betaling, investeren in het buitenland voor ¨ondernemings¨ ambities, lees bestuurders ambities, en nb een leerstoel subsidiëren naar willekeur. - hadden ze maar een Mest specialisme gefinancierd - Nu de melkpoeder in Azië populair wordt wordt het anders. Wanneer de Chinezen de EU supermarkten ingaan omdat ze het in eigen land te duur, of zelfs helemaal niet, vinden, wordt het anders. En voor de Boeren zou het daarom reuze interessant zijn die verwerkers te kunnen vergelijken in hun uitbetalingen en de producten mix die ze produceren. Want het toch wel bijzonder dat de ene bij legt op kaas en een ander er veel aan kan verdienen. Iets gaat er dan verkeerd!

 • abtje

  @Joannes, als ik tussen de regels door jouw verhaal ontleed kan het dus niet anders zijn dan dat ze de oorlogkas tot de nok toe vol gevuld hebben. Gewoon omdat ze massaal de boeren jaren lang onderbetaald hebben. FC als grootste in het bijzonder. Geen concurrentie aangaan maar opkopen, is toch boerengeld. Nu er 15 % extra melk bijkomt en er voor iets meer capaciteit bijgebouwd word, KAN het spannend worden, maar dus alleen als ze de regie verliezen.
  Dat zullen ze , met boerengeld, proberen te voorkomen. Ze kunnen er dus niet op verliezen, allen maar winnen ten koste van de zelfde boeren.
  Trieste bedoeling geworden...

 • stormwind

  Hochwald €40,56

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.