Rundveehouderij

Nieuws 1041 x bekeken 14 reacties

'Melkveehouderij kan op veel terreinen winst boeken'

Den Bosch – De melkveehouderij kan wereldwijd forse stappen zetten door betere benutting van grasland, voer, het scheiden van mest zodat nuttige ingrediënten vrijkomen en automatisering.

Dat zei Martin Scholten, directeur dierwetenschappen van Wageningen Universiteit tijdens het 'We'll 2013' congres in Den Bosch.
"Het veelvoud aan onderwerpen voor verbetering is niet per se een teken van zwakte, maar juist zakelijke mogelijkheden."
Scholten prees het Nederlandse model waarbij overheid, zakenleven en wetenschap samenwerken – soms de gouden driehoek genoemd. Volgens Scholten is het systeem niet alleen productief, maar ook de enige wijze om een serie uiteenlopende 'uitdagingen' in de dierlijke sectoren het hoofd te bieden, zoals bijvoorbeeld ethische kwesties, milieuvraagstukken en vragen omtrent volksgezondheid.
Volgens Scholten wordt grasland in Westerse landen doorgaans goed beheerd maar is het thema wereldwijd nog relatief nieuw. Scholten zei optimistisch te zijn over de mogelijkheden ingrediënten zelfs voor de chemie uit mest te filteren. In termen van automatisering staat de sector aan de vooravond van grote stappen, verwacht Scholten – die geen voorbeelden noemde maar zei dat de melkrobot pas het begin is.

Laatste reacties

 • abtje

  Oeps, vergeten te melden wat de zwakke schakel is van die gouden driehoek?

 • minasblunders1

  Betere benutting van het grasland kan alleen door goede bemesting. Maar dat is natuurlijk wel hééééél wetenschappelijk. Dat gaat de pet van deze 'wetenschapper' ver te boven.

 • MKRouveen

  De melkrobot pas het begin? Hmmmm...Noem mij bekrompen maar als het melken en voeren al automatisch kan, wat wil je dan nog automatiseren? Wat gaat de boer dan zelf nog doen?

 • abtje

  Wat dacht je van automatisch maaien en al het andere veldwerk? Aangestuurd met je pc en enkele satallieten? Zijn ze al jaren mee aan 't experimenteren en ontwikkelen.

 • abtje

  En het voeren is semi-automatisch, nog wel, je moet zelf de voerkeuken vullen. De toekomst daarvan is een robot die ook zelf de kuil opzoekt en leeghaalt. Kan al, probleem is alleen als er een kind of hond tussen zit, wat gebeurt er dan?

 • MKRouveen

  Ja daar had ik zelf ook wel aan gedacht maar dan is boer zijn toch helemaal niet leuk meer? Je wilt toch graag met de handen werken, en bij de eerste snede met een zere kont en een lege colafles van de trekker afstappen?

  Het zal best efficienter zijn als het door GPS wordt aangestuurd, maar wat mij betreft heb je ergens de top wel bereikt.

 • abtje

  Moet je zien wat je bij de koeien laat liggen als je een dag aan het hobbelen bent geweest op de trekker. toevallig net enkele attenties gemist of een kalfkoe, wat altijd goed gaat, alleen nu niet enz enz.

 • MKRouveen

  Op zich heb je daar wel gelijk in. Maar dat is dan nog die ene keer in het jaar; en dat ligt ook aan je situatie: als je in je eentje bent kan dat een probleem zijn. Als je met meerderen bent moet je de taken gewoon goed verdelen.

 • alco1

  @abtje. Teveel achter de PC?

 • poldes

  produceren onder de kostprijs en vervolgens mededelen dat er nog veel valt te winnen?
  Ooit gehoord dat een melkveehouder loon naar werken moet krijgen?
  wij leveren onze melk op dit moment af tegen een opbrengstprijs die 10% lager is dan 25 jaren geleden.
  ik geloof de onderzoekers wel.maar hoelang willen deze ons laten toveren?

 • Mels

  Poldes,kijk even naar de kostprijs in Nederland en waar die uit opgebouwd is,ook daar is nog een wereld te winnen,een bedrijf moet wel vooruit,maar met die megasprongen van nu??????

 • abtje

  Bijna de helft van de kosten zijn quotumkosten, als dat wegvalt kunnen we concurreren tegen iedereen. Ondanks dat onze melk aan heel veel extra eisen voldoet.

 • Achterland

  He abtje ooit gedacht aan KOERECHTEN. Quotumkosten weg koerechten ervoor terug en let maar op die koerechten gaan er komen. En die kosten wel geld !!!

 • abtje

  @Arjanenthea1. Als die rechten komen vallen weer kleine bedrijven met extensieve koeien weg. Of je met een dierrecht nu 6000 of 12000 kg produceer.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.