Rundveehouderij

Nieuws

Melkgeitenhouders weer in positieve cijfers

Hoogland - Melkgeitenhouders hebben vorig jaar een marge behaald van gemiddeld €1,98 per 100 kilo melk. Daarmee hebben ze voor het eerst in drie jaar tijd een positief resultaat behaald.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers die op een geitenhouderijbijeenkomst zijn gepresenteerd door Alfa, Countus en Flynth. De verbetering van het resultaat is vooral toe te schrijven aan de sterk verbeterde melkprijs. Die was vorig jaar bijna €8,20 per 100 kilo hoger dan in 2011. De werkelijke melkprijs lag vorig jaar ook voor het eerst sinds drie jaren duidelijk boven de kritieke opbrengstprijs. De totale kosten waren vorig jaar slechts licht lager dan in 2011. Wel waren de voerkosten iets lager. De opbrengsten van omzet en aanwas waren vorig jaar duidelijk lager dan in het jaar ervoor.

Ondanks de flink betere resultaten in 2012 blijft de gemiddelde rentabiliteit in de melkgeitenhouderij zwak. Ook de vermogenspositie loopt terug. Hoewel het gemiddelde bedrijf flink groeide in omvang en omzet, liep het aantal hectares grond terug met 2 hectare naar 12,5 hectare.

Het gemiddelde bedrijf hield vorig jaar 836 geiten (85 meer dan een jaar eerder) en molk 1.132 kilo per geit (62 kilo meer). Met dit cijfer ging de productie per geit vorig jaar voor het eerst door de grens van 1.100 heen. Gemiddeld steeg de productie in de voorbije tien jaren met 3,2 procent per jaar. Het aantal melkgeiten per bedrijf groeide in diezelfde tijd met 6,2 procent per jaar. Dat is dubbel zo hard als het gemiddelde melkveebedrijf. De ontwikkeling van de melkproductie per bedrijf ging nog sneller. Die steeg met 9,6 procent per jaar naar 950.000 kilo in 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.