Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Lastige keuze voor Belgische melkveehouders

Leuven/Zonhoven - De meeste van de 270 melkveehouders die weg moeten bij FrieslandCampina België hebben moeite om een keuze te maken voor een nieuwe afnemer. Dit blijkt uit mededelingen van onder meer Limelco en de Belgische Boerenbond.

Toch moeten ze volgende week een keuze hebben gemaakt. Op 15 mei loopt namelijk het aanbod af dat Limelco uit Zonhoven heeft gedaan, maar tot nu toe hebben slechts enkelen een definitieve keuze gemaakt.

Limelco was met FrieslandCampina overeengekomen om de af te stoten leveranciers over te nemen, maar de betrokken leveranciers moeten daar zelf nog wel mee instemmen. Limelco biedt aan om hen in ieder geval tot eind 2013 dezelfde melkprijs uit te betalen als FrieslandCampina België doet. Deze melkprijs is niet de garantieprijs van coöperatie FrieslandCampina, maar een lagere prijs, gerelateerd aan de uitbetalingsprijs van andere Belgische zuivelbedrijven.

Limelco heeft ook een aanbod gedaan aan leveranciers die Danone bezig is af te stoten. Dit betreft zo'n 80, meest grotere melkveehouders. Dit aanbod is niet expliciet gekoppeld aan een uiterste datum.

Naast Limelco zijn ook andere verwerkers in de markt. Naar verluid heeft Arla in de voorbije maanden al voor ruim 50 miljoen kilo melk erbij geworven in Vlaanderen. De melkveehouders die overstappen naar deze coöperatie, moeten intredegeld betalen en krijgen te maken met een opzeggingstermijn van een jaar, wat erg lang is voor Belgische begrippen. Arla had al zo'n 250 miljoen kilo in België. Ook de Walloonse Laiterie des Ardennes (LDA) heeft een aantal nieuwe leden geworven.

Eén reactie

  • denker123

    De keuze is volgens mij snel gemaakt,in de Cooperatie van Arla stappen is de beste optie voor de toekomst.Arla en Friesland Campina zullen ongeveer de zelfde melkprijs voor leden gaan uitbetalen in de toekomst,het ledenkapitaal opbouwen zal wel geleidelijk kunnen gebeuren.Bijkomend voordeel Arla lijkt een Europese Cooperatie te worden ,Friesland Campina blijft als Cooperatie in Nederland hangen.Dus het buitenland wordt alleen gezien als wingebied voor de Nederlandse leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.