Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

'Lager ruweiwitgehalte gras past bij behoefte koe'

Den Haag – Het gemiddelde ruweiwitgehalte in gras is op dit moment op het niveau van de behoefte van de koe. Dat zegt mineralenspecialist Oene Oenema van de Wageningen UR tijdens een gesprek in de Tweede Kamer over het mestbeleid.

Door het mestbeleid is het ruweiwitgehalte in grasland de afgelopen tien jaar fors gedaald. Dit betekent dat er minder stikstof, maar ook minder koper en kobalt in het gras zit.

Oenema wijst erop dat de koe op dit moment ook een ander rantsoen vraagt dan in het verleden. "Mais was belangrijk in het rantsoen, omdat daar weinig ruweiwit in zit. Mais vormde in het verleden een hele goede combinatie met het gras, omdat het goed past bij het gras met een hoog ruweiwitgehalte", legt Oenema uit.

Het huidige ruweiwitgehalte is volgens Oenema in lijn met de behoefte van de koe. "Wanneer er nu in dezelfde hoeveelheid mais wordt toegevoegd aan het rantsoen, moet er eiwitrijk krachtvoer worden toegevoegd aan het rantsoen. Dat is duurder dan eiwitarm krachtvoer", zegt Oenema. In de praktijk willen veel boeren mais in het rantsoen houden, omdat de opbrengst per hectare van mais ongeveer 5 ton drogestof hoger ligt dan van grasland.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Zit er een uit-knop op die vent? Wat een ongelooflijk gebazel.

 • j.verstraten1

  Waarom is de specialist minasblunders niet uitegenodigd op het mestdebat in den haag?

 • abtje

  Je nodigt uit waarvan je weet dat wat je te horen krijgt ook is wat je horen wilt. Snappie?

 • minasblunders1

  Juist Abtje. Kritische geesten zijn in dit land uit den boze.

 • j.verstraten1

  volgens mij stikt het van de kritische geesten

 • minasblunders1

  Was het maar waar.

 • jan1966

  Is het bekend op welke partij deze Oenema stemt? Als je het mij vraagt Groen Links

 • alco1

  @jan 1966 We kiezen altijd een regering, maar de ambtenaren die hen aansturen blijven altijd dezelfde. Zelfs op E.L.I. is 70 % van linkse garnituur.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.