Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Kritiek op verdubbeling bestuurshonoraria Arla

Aarhus - Een ruime verdubbeling van de honoraria van de leden van het bestuur van zuivelconcern Arla stuit intern, maar ook buiten het bedrijf op kritiek.

Volgens de Deense melkveehoudersbond LDM is de timing verkeerd, gezien de slechte bedrijfsresultaten van de leveranciers, licht voorzitter Kjartan Poulsen van deze bond toe. Tevens meent hij dat de toch al failliet verklaarde coöperatieve gedachte in Arla met de hoogte van de honoraria de genadeklap heeft gekregen. ”Tot dusver hebben de democratisch gekozen bestuurders gedraaid op idealisme. Daarom was het een goed beginsel dat ze een honorarium ontvingen dat ongeveer overeenkwam met de kosten van een extra medewerker op de boerderij.”

Buiten de sector heeft een Deense parlementariër kritiek geuit. Jørn Dohrman van de Deense Volkspartij spreekt tegen de achtergrond van de lage bedrijfsresultaten van de eigenaars van een ‘verkeerd signaal’. Daarbij trekt hij de vergelijking met ‘graaiende bestuurders’ van een recent over de kop gegane Deense bank. De voorzitter van het ondernemingsbestuur krijgt voortaan een vergoeding van 181.000 euro per jaar. Dat was tot dusver krap 85.000 euro. De vergoedingen voor de gewone bestuursleden gaat omhoog van 21.000 euro naar 60.000 euro. Dat de honoraria zijn verdubbeld is een uitvloeisel van de fusies en overnames. Vorig jaar lijfde Arla het Duitse MUH en het Britse Milk Link in.

Volgens het Arla-bestuur is de kritiek omtrent de timing wel te begrijpen. “Maar hoe vind je de juiste timing in een bedrijf met vestigingen en leveranciers in zes landen? En niemand kan zeggen of oktober of volgend jaar een betere timing is”, zegt Arla-bestuurstopman Åke Hantoft.

Eén reactie

  • koestal

    nog even zakken vullen,net als bij de banken

Of registreer je om te kunnen reageren.