Rundveehouderij

Nieuws 27 reacties

Gegarandeerde melkprijs: wie neemt verlies?

Doetinchem - Het vastzetten van de melkprijs aan het begin van het melkseizoen is een optie, maar kent ook beperkingen. Dat zeggen Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij, en Dirk-Jan Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), in reactie op het nieuws dat Fonterra haar leden bij wijze van proef een gegarandeerde melkprijs biedt.

Leden-melkveehouders van het Nieuw-Zeelandse Fonterra krijgen dit jaar tijdens een pilot de mogelijkheid hun melkprijs aan het begin van het seizoen vast te zetten voor maximaal 75 procent van hun productie. Op deze manier kunnen veehouders die meer zekerheid willen, na bijvoorbeeld een forse investering, hun risico’s afdekken.

Romijn laat weten het initiatief met grote interesse te volgen. Genoemde regeling kan een korte periode helpen maar hij vraagt zich wel af of het bedrijven ook op de lange duur helpt. Daarnaast is volgens Romijn de vraag wie het verlies gaat nemen. “Vandaag de dag is het binnen ons coöperatieve systeem nog zo dat iedereen deelt in de plussen en minnen.” Volgens Romijn is het nog te vroeg om nu met dergelijke instrumenten op de Nederlandse markt te komen. Ons beleid is nu nog vooral gericht op bewustwording.

Schoonman noemt de Fonterra-regeling een mogelijk aantrekkelijke optie voor zwaar gefinancierde melkveebedrijven. Ook ziet hij het als een voordeel dat de regeling binnen de coöperatie wordt gehouden. Zo gaat er geen geld naar externe partijen. Nadeel van de regeling kan volgens hem zijn dat de volatiliteit voor melkveehouders die niet aan de regeling deelnemen, bij een te hoog of te laag voorspelde melkprijs, juist kan toenemen.

Laatste reacties

 • abtje

  Het beleid van LTO is vooral gericht op bewustwording.
  Als je nog een broek aanhad zal die nu wel ergens bij je enkels hangen.

 • el

  Je moet dan op de zelfde dag de voerprijzen vastzetten.Ook alle andere kosten moeten worden berekent voor je jou kostprijs kunt bepalen.

 • Mozes

  Als de marktprijs lager uitvalt dan de gegarandeerde melkprijs zijn de deelnemende boeren tevreden. Maar wat als de marktprijs hoger uitvalt dan de garandeerde melkprijs? Breekt dan de pleuris uit omdat men bij nader inzien toch marktconform betaalt wil worden?

 • joannes

  Wat natuurlijk de bedoeling is, met de opbrengstprijs vooraf bekend, dat je hierop gaat sturen met productie. Een hoge opbrengst meer productie en een lage minder. De verwerker krijgt zo de kans met zijn verwachtingen de productiecapaciteit/hoeveelheden mee te sturen. Het lijkt een betere koppeling naar de markt in vergelijking met de huidige methodiek. Een boer krijgt hiermee ook meer invloed op zijn eigen resultaat. De vaste kosten zijn helaas vast maar de variabele zijn nu met een bekende opbrengstprijs gemakkelijker in lijn te brengen. Je kan het ¨markt¨ bewustwoording noemen!

 • gvleemingh1

  Mischien is het goed dat Kees Romijn uitlegt welk beleid tav bewustwording hij bedoelt.

 • Mels

  O god wat zal de pleuris uitbreken als de markt hoger is dan de vaste prijs. Ik hoor hrt lawaai al.

 • joannes

  Het is maar wat je wilt @Mels, een verwerker die met een prijs en volume klanten kan bewerken of een groep grondstof leveranciers die denken dat een verwerker altijd kan inhaken op de beste prijs om het voordurend schommelende aanbod te slijten. Een klant heeft een verwerker nodig die met prijs afspraken kan werken om een volumen te garanderen. Om beleid en vooral verkoopkracht van je organistie en je producten te cashen heb je je te onderscheiden in de markt en daar horen hoeveelheden met vaste prijzen bij.

 • Mels

  schommelend volume van grondstof,man hou toch op,tot 2015 weten de fabrieken haast tot op de kilo nauwkeurig hoeveel MELK ze moeten verwerken uit NL daarna weten ze nu al te roepen hoeveel MELK erbij komt dus ze kunnen al lang al inschatten hoeveel markt ze aan moeten boren en tegen welke prijs,mijn akkerbouw ervaring met vaste prijs is dusdanig dat ik het elke veehouder afraad om zich hieraan te binden.Der zal trouwens wel weer een bank opstaan die zegt dat als je wilt bouwen of land kopen je wel prijsafspraken moet maken,je zal toch gek zijn,je hebt niet het minste maar zeker niet het meeste terwijl je kosten wel gelijk blijven of zelfs hoger worden.En probeer er als sector voor te waken dat het MELK is en geen grondstof,zo gingen de fritesfabrieken aardappels noemen en dat liep ook af met lage prijzen,als de prijs hoog is zijn het ineens weer aardappels.

 • John*

  het verlies wordt gedragen door leveranciers op de vrije markt. Als de helft van de melk vastligt gaat het vrije deel dubbel zoveel fluctueren zowel naar boven als naar beneden. Als alle veehouders dit doen maakt het in de praktijk niets uit!

 • gerjan slingenbergh

  Als de gecontrakteerde melkprijs hoger is dan de werkelijke, moeten de andere leden het tekort ophoesten. Ik denk dat de LTO dit bedoelt met bewusrwording.

 • Mels

  Ja en als je dus collegiaal en cooperatief ingesteld bent doe je er niet aan mee.Of denkt men:ik het meest en de rest zoekt het maar uit????

 • agratax2

  Vraag 1 Hoe kan je in en coöperatie de prijs garanderen? Een garantie prijs voor 75 % van je productie betekent dat indien deze prijs te hoog blijkt te zijn, de resterende 25 % met dit verschil zal worden gekort om aan het eind goed uit te komen en / of de leden zonder garantie prijs betalen jouw TE hoge prijs. Deze tweede optie is echt on Coöperatief en zal in de praktijk leiden tot een matige garantie prijs, zodat deze onder normale omstandigheden geen schade oplevert voor de andere geleverde melk of aan de andere leden.
  Als onze melkverwerkers ook deze kant op willen, is dit volgens mij het einde van de coöperatie.

 • Gerardone

  Waarom blijven we in de kleine marges praten?
  Kijkend naar de kosten om een een liter te produceren is de melkprijs veel te laag
  Die melkprijs is bepaald door de supermarkt en niet zoals men graag wil stellen de consument
  Als men dat wil beweren dan zeg ik het cru : als de consument het voor het zeggen heeft moet de supermarkt een veilingafslag klok in de supermarkt zetten !
  Dat kan niet dat ben ik terdege bewust maar kom niet met het argument consument bepaald het is alleen de supermarkt die bepaald!
  Met deze wetenschap moet je aan de gang laat je niet dicteren door de supermarkt maar maak je eigen systeem ( en kijk daarbij naar Canada en haal daar de goede elementen uit)
  Verlies daarbij niet uit het oog beter met weinig koeien een goed inkomen verwerven is altijd beter dan met veel koeien net geen inkomen hebben

 • wmeulemanjr1

  Het toch altied weer een leuke club die LTO, maar wie dienen ze nu eigenlijk, de koning, de keizer, de burger, of ook nog een heeel klein bietje de boer???

 • drientje

  Als de melkprijs voor langere tijd wordt vastgezet, dan weet de verwerker zijn inkoopprijs, en zal hij zich inspannen hierop marge te maken.
  Laat je de inkoopprijs vrij, dan is het altijd gemakkelijk voor de verwerker als het even tegen zit de inkoopprijs te laten zakken. Ik vraag me wel af wanneer dit een enkeling doet, wat er dan van het cooperatieve overblijft.
  Overigens kom je fenomeen al jaren tegen in de voersector.
  Ook vraag ik me af of de hele grote leveranciers,lees een volle auto melk in drie dagen, dit nu al doen.

 • keuterboertje.nl

  Ik geloof dat ze in de nederlandse akkerbouw ook zoiets hebben met de aard prijzen,alleen daar zijn het fabrieken en geen cooperaties die de contracten met vaste prijzen aanbieden .Het princiepe is hetzelfde en het gevolg zal op den duur ook ophetzelfde uitkomen denk ik.Er is vast wel een deskundige van een bank die hier een zinnig voorspelling in wil doen .Ik ben benieuwd!

 • melkveehouder .

  Je kunt op je klompen aanvoelen dat dit een regeling met de bedoeling bedrijven die 'over de top' zijn gefinancierd de helpende hand te bieden.

 • natuurboer

  Deze regeling is niet waterdicht. Je mag maximaal 75% contracteren. Hoe weet je van te voren hoeveel melk je een komend jaar kunt produceren.? Door omstandigheden van droogte, ziekte kan het zijn dat je bijvoorbeeld maar 80% van je voorgenomen jaarlijkse melkproductie kunt halen.
  Wordt het dan 75% van 80%.? Dan haal je de gecontracteerde 75% niet meer. Mag je dan bijbetalen.?
  En wat gebeurd er wanneer je de jaarproductie laat stijgen en meer gaat produceren dan met het contract is overeengekomen. Krijg je dan meer uitbetaald?
  Bij deze wijze van contracteren ben je verplicht om een komend jaar exact de productiehoeveelheid te halen die bij het contracteren is overeengekomen.
  Dat is dan melkquotering in een nieuw jasje.
  Bij dit soort contracten zitten er nog wel addertjes onder het gras.!!!!

 • joannes

  En @natuurboer, hoe denk je dat de verwerker contracten met afnemers moet afsluiten? Denk je werkelijk dat een supermarkt alles kan afnemen wat een boer meer produceert tegen dezelfde prijs of ...... de klanten ¨Nee¨ kan verkopen bij een een tegenvallende productie. Het risico zit nu al bij de verwerker en dat met een steeds diverser ledenbestand. Diverser omdat de verschillen in exploitatie steeds groter worden waardoor dit + of - productie steeds grotere gevolgen kan krijgen voor de prijs. Daarbij, de producten die in het verleden als een capaciteits buffer werd misbruikt, kaas en melkpoeder, zijn inmiddels gewone producten geworden met een eigen internationale markt en groeiende concurrentie. Het uitsmeren en masseren van de rauwe melk opbrengst prijs wordt steeds complexer voor de verwerkers. Het wordt dus blijkbaar tijd dat de boeren ook een koppeling hebben met de verkoopmarkt via vooraf vast gestelde prijzen.

 • natuurboer

  Joannes, voor de supermarkten is het geen punt om alles af te nemen wat een boer meer produceert. Daarvoor zijn de biovergisters in het leven geroepen, daar kan mooi de meerproductie naar toe. ( Ik heb kunnen vernemen dat er in den lande een grote biovergister staat die wekelijks 100 ton overschot van AH krijgt aangeleverd.) Overproductie wordt door de supermarkten gebruikt, of liever misbruikt, om de inkoopprijs laag te kunnen houden.

 • aarthamstra1

  Joannas mooi is dat met AH de vergisting vullen DE regering weet niet waar ze mee bezig is .Zo kan het gebeuren dat nu afgewerkte frituur olie 74 cent opbrengt.
  en goede soja olie 68 cent. Weekers zou zeggen PEROONLIJK ben ik daar niet van op de hoogte.

 • joannes

  @natuurboer, je zal het waarschijnlijk cynisch bedoeld hebben dat biovergister verhaal want met al die verhalen over overproductie en overschotten moet je natuur begrijpen dat een AH, dankzij concentratie en organisatie, waarschijnlijk een van de weinige organisaties is die haar overschotten meet en geconcentreerd vernietigd. Moet je voorstellen wat er met overschotten gebeurd bij de consument en de kleinere minder georganiseerde bedrijven zoals, restaurants, biowinkels, speciaalzaken, enz..... Distributie is altijd op het juiste moment, juiste plaats en juiste hoeveelheid! Vooral dat laatste is juist bij AH met haar logistieke methodiek ruim beter geregeld dan de gemiddelde distributie. Kortom je voorbeeld heeft niets met de volatiliteit in grondstof aanvoer bij de verwerker te maken en AH zal geen druppel extra afnemen, eerder het tegenovergestelde, ze zal de verwerker een boete laten betalen wanneer de gewenste aflever vulumes niet worden gerespecteerd. De consument bepaald met haar aankoopgedrag!

 • joannes

  @aarthamstra1, de regering regelt gelukkig de prijzen nog niet, maar je hebt gelijk met prijs problemen. Met subsidies en allerlei manipulaties zijn verwerkings installaties voor afgewerkte frituurolie nu dominant in de olie markt blijkbaar. Dat krijg je als je met veel politiek illusie en vooral subsidie dure verwerkingsinstallaties uit de grond stampt die vervolgens, om onderbezettting te voorkomen, de afgewerkte olie voor teveel geld moeten inkopen. Goedkoop geld, politiek en subsidie; die chemie maakt dat geïnvesteerd kapitaal kost wat kost moet worden terug verdient ook al gaat dat ten koste een gezond commodity prijsgebouw. Maar de melkveehouderij lijdt ook aan deze kwaal; kapitaal investeringen, al doet de overheid daar zijn best investeringen te ontmoedigen met het mestbeleid.

 • aarthamstra1

  Joannas NOU !!de regering besteelt en bedonderd de burger, heeft het zo geregeld dat ze frituur olie dubbel mogen tellen als ze het toevoegen als groene brandstof. WAAROM VOOR WIE DOOR WIE???????. Als of afgewerkte frituur olie op bestelling gemaakt word . Ook toen er GEEN subsidie op werd gegeven is het altijd nuttig verwerkt. En om het nog fraude gevoeliger en duurder te maken gaat EUROPA een niet te controleren controle systeem opzetten.

 • Mozes

  De frituurolie werd vroeger verwerkt in veevoer totdat er motorolie bij gemengd werd en vergiftiging met PCB's ontstond. Frituurolie mag om deze reden niet meer in veevoer verwerkt worden en moet dus een ander afvoerkanaal vinden. Om te voorkomen dat burgers, snackbars en horeca de frituurolie in het riool laten lopen heeft men een systeem bedacht om het milieuvriendelijk in te zamelen.

 • aarthamstra1

  Ja Mozes bijna . ZLTO boerenbedrog predikt dat graag. De troep die vrij komt bij het op schonen van frituur olie .Troep ..Dat door de vrije vet/oliehandel ongeschikt werd geacht als grondstof voor diervoer is tijden afgeleverd bij CHV waar het weer op gemengd werd tot varkensvoer. en vermarkt door Profarm.
  RENDAC heeft erg zijn best gedaan om de vrije handel zwart te maken van frituurolie/zwill. Terwijl ze zelf vol op zwill, frituur vet ,vet van kadavers enz de veevoeding in stampte..
  Frituurolie werd en word ook in de zeep industrie gebruikt en als brandstof .Ook zeer gevraagd door de bio vergisting . .
  IK had het over het bedonderen en bestelen van burgers door de overheid .Die voorgelicht/opgelicht door multinationals als ZLTO op het verkeerde been worden gezet.

 • Kobonde

  Het idee is dat de melkverwerker de kontrakt melk afzet aan een afnemer voor een vaste prijs. hetzelfde als je voer op kontrakt koopt dan koopt de voerleverancier de grondstoffen ook meteen in. De melkverwerker og voer leverancier loopt geen enkel ricico. Veel akkerbouwers hebben ook al een deel van hun oogst 2013 verkocht.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.