Rundveehouderij

Nieuws 1684 x bekeken

Gegarandeerde melkprijs Fonterra

Auckland – Fonterra biedt leden-melkveehouders, bij wijze van proef, de mogelijkheid hun melkprijs vast te zetten voor maximaal 75 procent van hun productie.

De veehouders nemen de beslissing op basis van de verwachte melkprijs aan het begin van het melkseizoen. Doel van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming is om leden, indien gewenst, meer zekerheid te bieden voor hun bedrijfsvoering. De regeling biedt ook de coöperatie voordelen. De zuivelonderneming weet op voorhand tegen welke prijs een bepaald volume melk kan worden ingekocht. Dit biedt extra mogelijkheden bij prijsonderhandelingen met afnemers.

Volgens Fonterra-directeur Ian Palliser hebben de afgelopen jaren bewezen dat prijsfluctuaties blijven bestaan. Hoewel de meeste melkveehouders volgens hem met deze prijsvolatiliteit kunnen leven, biedt het vastzetten van de melkprijs vooral veehouders op het moment van investeren meer zekerheid.

De pilot draait in seizoen 2013/2014. Geïnteresseerde melkveehouders kunnen hun melkprijs voor een deel van de productie vastzetten, nadat de zuivelonderneming in mei de eerste verwachte melkprijs bekend heeft gemaakt. Als een veehouder zich na het vastzetten van de melkprijs bedenkt, moet er een boete worden betaald. Fonterra is op zoek naar zo’n tweehonderd veehouders die aan de pilot mee willen doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.