Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

FrieslandCampina verduurzaamt met tegenvallers

Amersfoort - FrieslandCampina maakt goede voortgang bij de verduurzaming van zijn activiteiten, maar krijgt soms ook te maken met tegenvallers. Dit blijkt uit het MVO-jaarverslag (maatschappelijk verantwoord ondernemen) van de onderneming.

Uit dit jaarverslag blijkt dat de CO2-uitstoot van de zuivelonderneming met 9 procent is gereduceerd. Ook het energie- en waterverbruik daalde, maar de afvalproductie steeg juist.

De productie van afval steeg met 9 procent van bijna 69.000 naar ruim 75.000 ton, terwijl de hoeveelheid gevaarlijk afval (met name loog en afgewerkte olie) met een kleine 80 procent toenam, van 393 naar 703 ton. Volgens FrieslandCampina is dit laatste te wijten aan een incidentele afvoer.

De ambities om de productie verder te verduurzamen zijn ondertussen hoog. Zo wil het bedrijf dit jaar 60 procent van de stroom voor zijn productievestigingen betrekken van eigen leden-veehouders. Ook moeten veel leden-bedrijven energieneutraal gaan werken en moeten steeds meer veehouders gaan werken volgens de systematiek van de kringloopwijzer.

In de zuivelproducten worden geleidelijk aan steeds meer duurzame grondstoffen verwerkt. Met palmolie en soja gaat dit goed, ook wordt meer en meer duurzame soja gebruikt voor veevoer. Bij cacao gaat de verduurzaming langzamer. Nog maar 10 procent daarvan is duurzaam. De reductie van het suikergebruik verloopt ook voortvarend, maar FrieslandCampina kan niet zeggen hoeveel suiker jaarlijks wordt bespaard in het totale concern. In Nederland wordt suiker voor een flink deel vervangen door stevia. Dat is wel een duurdere grondstof. Een beperking is ook dat stevia niet geschikt is om in alle zuivelproducten toe te passen.

Laatste reacties

 • Evie

  leden let op
  u moet energie neutraal gaan werken zodat de onderneming FC daarmee kan pronken

 • abtje

  Dat is bij de andere zuivelondernemingen precies eender. Bovendien mag je ook hier energie besparing en energie uit 'eigen' opwekking niet vergelijken.
  Zijn twee totaal verschillende dingen. Of je gebruikt minder of je wekt zelf energie op. Die combi daarna maken is natuurlijk het mooiste.

 • koestal

  als het duurzaam is en met een lage opbrengstprijs ,schiet een boer er niet veel mee op !

Of registreer je om te kunnen reageren.