Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Franse melkprijs gaat omhoog

Parijs – De Franse melkprijzen gaan met minstens 25 euro per 1.000 liter, ofwel 2,5 cent per liter, omhoog. Die verhoging geldt vanaf april en voor de rest van dit jaar. Daarnaast zouden de winkelbedrijven de prijs die ze betalen voor hun melk met nog eens 3 cent moeten opvoeren.

Dat heeft de door het ministerie van landbouw benoemde mediator voor de Franse melkwereld afgesproken. Het akkoord volgt op een week lang onderhandelen met de bonden van veehouders en de organisaties van melkverwerkers en het grootwinkelbedrijf. ''De mediator nodigt alle spelers in de sector uit zich op zo korte mogelijke termijn aan deze afspraken te houden zodat de voorziene opwaardering in de eerste dagen van mei effectief kan zijn,'' aldus de mediator. Hij constateert daarbij dat de huidige melkprijzen niet voldoende zijn om de gestegen kosten te dekken.

De bond van melkveehouders FNPL is tevreden over de afspraken. ''De toezeggingen van de private en coöperatieve verwerkers komen overeen met onze eisen. De mediator constateert dat de prijs die we nu voor onze melk ontvangen niet voldoende is om onze kosten te dekken.'' Ook de militantere Jeunes Agriculteurs kunnen zich in het akkoord vinden. ''We zijn tevreden met het werk dat rond de onderhandelingstafel is gedaan. We hebben druk uitgeoefend op het grootwinkelbedrijf en dat is akkoord gegaan met een verhoging.'' De bond van melkverwerkers FNCL waarschuwt echter dat de voorgestelde maatregelen bij lange na niet voldoende zijn om de marges te herstellen. ''Die marge ligt meestal onder de 1 procent en is in sommige delen van de zuivelsector al een jaar lang negatief.''

Tegelijk heeft de Franse agrarische dienst Franceagrimer bekend gemaakt dat Frankrijk vorig jaar 1,5 miljoen ton ofwel 5,8 procent onder het nationale quotum is gebleven. Die onderproductie is daarmee twee keer zo groot als in het voorafgaande melkjaar. In februari was de melkproductie 4 procent kleiner dan een jaar eerder, in maart liep dat weer op tot 5 procent en in de derde week van die maand tot bijna 6 procent.

Laatste reacties

 • hulsteins

  gemiddelde Fr melkprijs over 2012 was 31,5 ct .
  gemiddelde Fr melkprijs over 2013 wordt dus 34 ct .
  Da's Frankrijk : als de 'wereldmarkt' zakt , zakken we mee.
  Als de 'wereldmarkt' begint te stijgen , gooien ze 't op een akkoordje ,
  en stijgen we maar een heel klein beetje mee , ongeacht verdere stijgingen .
  De grote Fr vakbond is desondanks erg tevreden met dit akkoord .
  Overigens moeten de winkels niet 3 ct meer betalen maar juist hun verkoopprijs met 3 ct verhogen én (volgens de site van FranceAgriMer)
  is de produktie nog verder gezakt in de eerste 2 weken van april : - 8 % .

 • pieter p

  Die gehele vakbond in Frankrijk moesten ze maar eruit gooien, het is toch een lachertje wat ze bereikt hebben.Kan makkelijk uit die kleine verhoging, de retail heeft het weer voorelkaar. De franse boeren kijken veelste weinig wat er in de rest van de wereld gebeurd.

 • richtr

  Franse boeren kijken voor 95% helemaal niet wat er buiten Frankrijk gebeurt, en dit word door de vakbonden mooi instand gehouden...
  Maar ja, Als je geen talen spreekt is het lastig verder tekijken dan je eigen land.

 • abtje

  Niet alleen de boeren, al die paturainsnuivers zijn zo. Kijk maar naar de autoindustrie. Totaal naar de klote, terwijl de Duitsers rijker en rijker worden met hun autoindustrie. het is gewoon een mentaliteitskwestie. En zolang dat goed gaat, maar als het minder is is het een doffe ellende.

Of registreer je om te kunnen reageren.