Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Extra marktinstrumenten na 2015 liggen lastig

Brussel/Dublin - De melkveehouderij hoeft niet te verwachten dat er na 2015 een vorm van aanvoerregulering komt. Ook hogere interventieniveaus zijn niet waarschijnlijk.

Dit verwachten zegslieden van de zuivelindustrie en handel in reactie op uitspraken van onder meer Eurocommissaris Dacian Ciolos op de informele landbouwraad in Dublin. Ciolos heeft daar gezegd dat hij wil kijken naar de mogelijkheid om een beter vangnet te maken voor de zuivelsector in geval van crisis.

Concrete voorstellen zijn er echter nog niet. Probleem voor Ciolos en de Europese Commissie als geheel is dat er geen financiële middelen zijn om hogere zuivelvangnetten vast te stellen. Nu ligt het interventieniveau ergens rond de 17 cent voor mageremelkpoeder en rond de 22 cent voor boter.

Ook de European Milk Board (EMB) verwacht dat het lastig zal worden voor de Commissie om extra geld vrij te maken voor interventie. De EMB verwante organisaties hopen dat andere maatregelen mogelijk zijn om melkveehouders beter te beschermen tegen de volatiliteit van de markt, zoals meer ruimte om zich te bundelen, of het achter de hand houden van beschermende maatregelen voor het geval de marges snel dalen. Ciolos heeft evenwel al gezegd dat hij weinig ziet in aanvoerregulering.

Mogelijk biedt een commissie van deskundigen uitkomst. Zo'n commissie van professoren buigt zich over een aantal opties voor marktingrijpen in crisissituaties. Naar verluidt wordt ook gekeken naar een uitstapregeling voor oudere boeren. Zoiets kost echter ook geld. In september wordt het advies gepubliceerd.

Laatste reacties

 • poldes

  de commissie van deskundigen moet nog met haar werk beginnen.
  maar de zegslieden van de zuivelindustrie hebben van tevoren al geoordeeld.
  zou dit snelle (veel te vroeg)oordeel iets te maken hebben met de gouden tijd die de huidige zuivelindustrie nu beleefd ?

 • W Geverink

  Maw jullie gaan terug naar de situatie van voor 1983 waar de consument financieel opdraaid voor de afvoer van overschotten en het met subsidies buiten de deur houden van de ongewenste gevolgen van de (wereld)marktwerking in een wereldmarkt.

 • poldes

  w geverink,
  ik denk dat zoals jij het schetst wel kan.

 • poldes

  w.geverink,
  als de boer alleen zou moeten betalen;krijg je daarna een groot gebrek.

 • W Geverink

  Ik denk dat de consument het niet erg vindt om de productie voor de binnenlandse consumptie te ondersteunen. Ik denk dat de consument meer moeite heeft met het gebruik van belastinggeld om in staat te zijn te concureren op de wereldmarkt zodat landen zoals China melkproducten kunnen kopen voor onder de kostprijs.

 • poldes

  w geverink,
  maar indirect heeft de consument ook baat bij de export naar b.v china,
  want dat is goed voor de nederlandse kas.
  zo trekt nederland zich uit de crises. • W Geverink

  Nederland trekt zich uit de crisis door producten te verkopen voor meer geld dan het kost om het te maken.

 • poldes

  w geverink,
  dat ben ik ook van mening.
  kunnen wij dan zeggen dat op dit moment de(economische) gezondheid van de nederlandse melkveehouderij hierdoor wordt opgeofferd?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.