Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Europa exporteert 65.000 ton minder melkpoeder in eerste kwartaal 2013

Brussel - De Europese export van mageremelkpoeder vanuit Europa naar derde landen is in het eerste kwartaal van 2013 met een kleine 40 procent, ofwel ruim 50.000 ton, gedaald. De export van vollemelkpoeder daalde met bijna 16 procent, een kleine 15.000 ton. Dit meldt de Europese Commissie, afgaande op cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat.

De kaasexport deed het echter goed. Die groeide met ongeveer 11 procent, ofwel 19.000 ton, naar in totaal meer dan 190.000 ton. Ook de export van boter steeg iets.

De lagere poederexport valt te verklaren uit de veel lagere melkproductie in Europa en de sterke concurrentie op de wereldmarkt. De laatste maanden zijn de kansen wel gekeerd en exporteert Europa volop. De cijfers van Eurostat geven daarbij geen volledig beeld van de export. Gegevens over de export van hoogwaardige zuivel, zoals babyvoeding, zijn niet uit de statistieken te halen.

Laatste reacties

 • somporn

  En de boer ploeterde voort, en de tussenhandel graaide maar raak.

 • boerrick

  Tja had je(we) maar een echt beroep moeten leren

 • nak

  De lagere export in het eerste kwartaal laat zich beter verklaren door verminderde wereldmarkt vraag dan veel lagere melkproductie zoals in dit artikel wordt aangegeven. Aangezien tot midden Maart de noteringen voor zowel volle als Magere poeder licht daalde.
  Export van Mager melkpoeder uit de VS was in het eerste kwartaal ook 10% lager, met een nog zwakkere markt tot midden maart dan in de EU
  Nu liggen de prijzen inmiddels zo'n 20% hoger dan 3 maanden terug. De vraag is of of de wereld markt vraag op het zelfde niveau ligt als in het 1st kwartaal van dit jaar.

 • brabantse brave burger

  En die chinezen de winkels maar leeg kopen en naar hun thuisland sturen....

 • koestal

  dus geen volledig beeld

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.