Rundveehouderij

Nieuws 1913 x bekeken 9 reacties

'Efficiënter fosfaatgebruik beter dan mestverwerking'

Ede – Friesland Campina pleit voor verhoging van de efficiëntie van fosfaat, waarmee mestverwerking beperkt kan blijven. "De efficiëntie van fosfaat is op dit moment 26 tot 27 procent.

De Koeien en Kansen-boeren hebben laten zien dat het naar 33 procent kan. Als je dat realiseert, hoef je aanzienlijk minder mest te verwerken", zegt Jaap Petraeus, directeur duurzaamheid van Friesland Campina tijdens een bijeenkomst over duurzaamheid van het ministerie van Economische Zaken in Ede.  Hij ziet verbetering van de mineralenkringloop als een van de stappen bij het verder verduurzamen van de zuivelketen.  Petraeus geeft hiermee aan dat hij de voorkeur heeft voor ingrijpen via het voerspoor boven mestverwerking.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Hoe werkt het dan als je grote stal hebt gebouwd en je hebt voor de helft van de koeienplaatsen nu al geen extra grond ?? Het moet dan toch ook mogelijk zijn om met deze extra koeien geld te kunnen verdien, ook al moet je dan mest verwerken/afvoeren ?? De volgende generatie melkveehouders kan immers de grond niet meer voor een appel en een ei overnemen, te duur bijgekochte grond word dan ook een probleem bij overname ??

 • minasblunders1

  WMeuleman, het 'bewijs' is toch geleverd dat intensieve bedrijven veel efficienter zijn dan extensieve? Het is dus zaak om zo weinig mogelijk grond bij je aantal koeien te hebben. Dan kun je een efficientie van meer dan 100% halen. Je kunt je grond dan ruim bemesten en je opvolger heeft geen probleem.

 • LUCTOR

  minasblunders het bewijs is een papieren versie de praktijk geeft nogal eens iets anders aan.

 • minasblunders1

  Klopt Klompjan, dat krijg je met al die 'deskundigen' die de theorie belangrijker vinden dan de praktijk. Het gras zal (bij extensieve bedrijven) nog veel geler moeten worden en er zullen nog veel meer koeien moeten creperen van het fosforgebrek vóór de meesters en juffen van het Wageningse schooltje eens beginnen na te denken.

 • Mels

  Het tekort aan grond bij het bedrijf zal ook het grote probleem blijken te zijn,duur voer kopen of zelf telen tegen veel lagere kosten,geen mestafzet meer nodig tegen duur mest afzetten of verwerken,helaas zal dus blijken dat deze bedrijven het heel moeilijk gaan krijgen omdat ze teveel hoge inkoopkosten van voer hebben en hoge mest verwerkings/afzet kosten.Veel bedrijven hadden voor het bouwen van de nieuwe stal voldoende of net voldoende land en blijken nu (veel)tekort land te hebben wat niet te koop is of niet te betalen.

 • minasblunders1

  Mels, ik heb 2 jaar geleden de helft van mijn kavel (pacht) opgezegd. Reden: veel te hoge pacht voor de slechte grond die ik heb. Gebleken is dat ik, ondanks de hoge voerprijzen veel goedkoper uit ben. Wat die mestafzet betreft: het is al jaren bekend dat hoe intensiever een bedrijf is, hoe meer mest het mag aanwenden op eigen grond. Je zou dus wel gek zijn om er meer grond bij te nemen. Dat kost aan 2 kanten geld.

 • alco1

  @ Mels je hebt gelijk als je in jouw denken al intensief bent.
  Een ander voorbeeld is dat je 90 koeien hebt op 60 ha land. Dit is extensief. Als je dan 35 ha verkoopt ben je ineens intensief. Je bent dus genoodzaakt om voer aan te kopen. Dit zijn meestal meer krachtvoeders, waarmee je de melkproductie per koe ziet stijgen. Dus kan het quotum vol gemolken worden met 75 koeien.Door hoger percentage krachtvoeders vreet de koe veel meer kg. ds. Met als gevolg ook veel meer mest dan gemiddeld , waarover afvoer berekend wordt. Het zeer gunstige gevolg is dat het eigen land goed bemest kan worden. en reken het nu maar uit wat voordeliger is. Aanvoer krachtvoeders en mest afzet, tegenover 35 ha land maal 50.000 Euro.

 • abtje

  Nou moet je ook niet doorslaan. Als je alles verkoopt en wat anders gaat doen dan heb je het finanicieel veel beter. Maar dat wil ik nu net niet , ik wil tussen de koeien lopen en dat is voor mij genieten. Dat geld boeit op zo'n moment niet.

 • alco1

  @ abtje Wat ik duidelijk wil maken is dat het verschil tussen intensief en extensief in de mestwet vlak gestreken moet worden, omdat in feite wij financieel en bemesting gedwongen worden om intensief te worden en dat is ook wat ik niet wil.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.