Rundveehouderij

Nieuws 1547 x bekeken 3 reacties

'Duitse melksector moet investeren in doelmatigheid'

Frankfurt am Main - De Duitse melkveehouderij moet blijven investeren in vergroting van de doelmatigheid om overeind te blijven in het quotumloze tijdperk na 2014/2015. Dat vindt landbouwbankier Die Landwirtschaftliche Rentenbank.

Ook de verwerkende industrie kan niet met de handen in de schoot zitten. "De zuivelbedrijven staan voor de uitdaging hun concurrentiepositie op de internationale markt in te nemen met merkproducten en specialiteiten of met een efficiënte productie. Beide kan alleen als de consolidering wordt voortgezet en er wordt geïnvesteerd."

Kansen heeft de melksector op de geliberaliseerde markt onder die voorwaarde wel, stelt de bank vast. Tevens zullen de leverantiecontracten tussen verwerkers en boeren een andere vorm moeten krijgen, om te voorkomen dat melkoverschotten alleen tegen lagere prijzen kunnen worden afgezet. Op de vraag hoe die contracten eruit zouden moeten zien, gaat de Rentenbank niet in.

Laatste reacties

  • joannes

    Zijn de Duitsers bang dat ze zodirect de melk aan Nederlandse verwerkers moeten gaan leveren?

  • Zuperboer

    Oud nieuws. Dit is meteen de doorslaggevende reden dat FC structureel zon 4 a 5 ct. meer zou moeten uitbetalen dan de omliggende duitse fabrikanten. De efficienty-slag is door FC al vanaf 1980 ingezet en gefinancierd door de leden melkveehouders. Voor velen reden om FC de rug toe te keren (grote producenten vertrokken naar DOC/Lyempf) maar nu de gezonde basis om fors afstand te gaan nemen van de 'Europese gemiddelde'-melkprijs. FC zal de komende 5 jaren de nederlandse melkveehouderijsector een flinke financiele impuls gaan geven als dank voor het door de leden-melkveehouders in de leiding gestelde vertrouwen.

  • koestal

    met zo,n lage melkprijs als de laatste jaren heeft het geen zin ,vooral door de sterke inkoopmacht van de supers,de prijsvechters

Of registreer je om te kunnen reageren.