Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

DOC verhoogt flink, nek-aan-nek met FrieslandCampina

Hoogeveen - DOC Kaas verhoogt het voorschot over mei fors, naar eigen zeggen met €2,40 per 100 kilo bij het fabrieksgemiddelde van ruim 830.000 kilo melk per jaar. Voornaamste oorzaak van de hogere uitbetaalprijs is de sterk gestegen kaasprijs.

Directeur Jannes Oosterveld verwacht dat die kaasprijs voorlopig ook wel hoog blijft. De vetprijs wordt met 20 cent verhoogd naar €3,49 per kilo, de eiwitprijs gaat met 42 cent omhoog naar 7 euro per kilo.

Bij de volumes waar Boerderij mee rekent (700.000 en 1,1 miljoen kilo op jaarbasis), bedragen de voorschotprijzen over mei achtereenvolgens €37,01 en €37,43 per 100 kilo. Ter vergelijking, bij FrieslandCampina zijn die voorschotten €37,16 en €37,36. Deze prijzen zijn exclusief btw, na aftrek van 5 cent heffing voor het Productschap Zuivel en exclusief weide/duurzaamheidspremie.

Gemiddeld over de eerste vijf maanden van dit jaar betaalt FrieslandCampina nu bij 700.000 kilo iets meer dan DOC Kaas doet. Dan ontvangt een melkveehouder bij de eerste €34,88 per 100 kilo en bij DOC €34,85 per 100 kilo. Bij 1,1 miljoen kilo ligt het voordeel duidelijk bij DOC. Die betaalt dan netto €35,27 per 100 kilo, terwijl FrieslandCampina €35,08 uitkeert.

Het gemiddelde van FrieslandCampina wordt mogelijk iets gedrukt, omdat het van maart tot en met juni een voorjaarsheffing van €2,30 per 100 kilo toepast, terwijl DOC geen seizoensheffingen en toeslagen meer kent. In hoeverre dit de uitbetaling op maandbasis feitelijk beïnvloedt, is lastig aan te geven.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  34,88 + 2,30 = Dat zoeken we op

 • scholman

  2,30 * 3 ( mrt t/m mei )= 6,90 : 5 mnd = 1,38 cent

 • Zuperboer

  Ik bedoel te zeggen, tussentijdse vergelijkingen zijn vrij zinloos. We hebben net de vergelijkingen van de prijzen 2012 achter de rug en dan is er nu vrij weinig nieuws te melden, hoogstens wat 'natte vinger' -prognosewerk. Vergelijk de achterliggende 5 jaren en we weten denk ik genoeg voor 80% van de nederlandse melkplas.

 • Mozes

  Het zal mij niet verbazen dat DOC dit jaar hoger uitbetaalt dan FC. Bij een verzadigde markt gaan generieke producten meer in prijs onderuit dan merkproducten. Wij zagen dat in 2009 toen DOC veel lager uitbetaalde dan FC of Cono. Bij een schaarstemarkt zoals nu brengen generieke producten bijna net zoveel op als merkproducten terwijl de kostprijs wel veel lager is. Dit leidt er toe dat men hoger kan uitbetalen.

 • koestal

  De kazen rollen met grote snelheid de fabriek uit ! Das mooi !

 • johan58

  Doortastend Ondernemend Concurrerend

 • scholman

  Mozes dan moeten ze in augustus al ongeveer 4 cent meer uitbetalen zonder dat FC de garantie prijs verhoogd. ( bij fc gaat de prijs met 4,75 omhoog tov nu door geen zomerheffing en wintertoeslag )

 • Mozes

  Scholman, ik lever zelf aan FC en ben daar zeer tevreden mee. Mijn verwachting dat DOC dit jaar mogelijk hoger uitbetaalt dan FC is gebaseerd op mijn begrip van de markt en niet op een voorkeur voor DOC.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.