Rundveehouderij

Nieuws 454 x bekeken

Britse vergoeding voor kadaverkosten

Londen – Schapenhouders in Engeland die door de zware en late sneeuw van dit voorjaar te kampen hebben gehad met grote lammersterfte krijgen driekwart van de ophaalkosten van de kadavers vergoed.

Op die manier wil het plattelandsministerie Defra de door het extreme weer getroffen boeren tegemoet komen. Defra heeft in totaal bijna 300.000 euro voor de regeling uitgetrokken. Het ministerie heeft bij de meteorologische dienst gegevens over de sneeuwval opgevraagd om te kunnen bepalen waar de meest getroffen boeren zitten. Zij komen in ieder geval in aanmerking voor de vergoeding. De boerenbond NFU is het daar ook mee eens. Adviseur veeteelt Pete Garbutt: ''Er is maar een beperkt bedrag beschikbaar dus we moeten goed selecteren wie het meest getroffen is.''

De regeling wordt uitgevoerd door de Engelse dienst voor het ophalen en verwerken van kadavers NFSCo, maar boeren hoeven daar niet bij te zijn aangesloten om in aanmerking te komen. In Wales en Schotland hebben de regionale overheden soortgelijke vergoedingen opgezet, maar daar is voor getroffen boeren meer geld beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.