Rundveehouderij

Nieuws 6044 x bekeken 14 reacties

Brabant begrenst bouwblok melkveehouderij

Den Bosch - Brabantse melkveehouders kunnen bij nieuwbouw of uitbreiding niet meer groter bouwen dan 1,5 hectare bouwblok. Ook zullen zij – net als de overige veehouderijsectoren – getoetst gaan worden duurzaamheid- en milieueisen.

De Brabantse Staten heeft vrijdagmiddag unaniem ingestemd met de begrenzing van het bouwblok voor de melkveehouderij. Net als de intensieve veehouderij worden ook bouw- en uitbreidingsmogelijkheden van melkveehouderijbedrijven beperkt. De maat van een bouwblok voor de melkveehouderij is maximaal 1,5 hectare, exclusief voerplaten. De varkenshouderij was al gebonden aan deze bouwblokomvang.

De beslissing is een reactie op de intensivering van de melkveehouderij in Brabant. Dat is een doorn in het oog van de Brabantse Staten en verantwoordelijk gedeputeerde Yves de Boer. Provinciale Staten van Noord-Brabant wil al langer een scherpere definitie van het begrip grondgebonden veehouderij. Volgens De Boer zouden de intensieve melkveebedrijven op andere waarden getoetst moeten gaan worden. Daarom is een herdefinitie nodig.

Een uitbreiding is alleen nog mogelijk als veehouderijbedrijven voldoen aan de aanvullende maatregelen die Brabant gaat opstellen. Ook wordt een systeem uitgewerkt waarbij (grotere) uitbreiding van bedrijven alleen mogelijk is na sloop van andere stallen. Door dit salderingssysteem wil Brabant de groei van de veestapel remmen.

Laatste reacties

 • ploumen1

  dan maar meerdere verdiepingen ook voor de koeen.

 • klusbedrijf jan van raak

  belachelijk wat doet ps aan grote industrieen die ook vervuilend bezig zijn en als die om uitbreidingvragen omdat ze zg meer werk verschaffen? Heeft er bij ps al iemand over nagedacht wat een veehouderij secundair aan arbeidsplaatsen oplevert. Ps zoekt gewoon een makkelijke prooi om te scoren.

 • sallandseboer

  Dan een eerlijkere prijs.


 • jordi 1455

  sallandseboer
  de burger zou dit dan zeggen.
  OH dan wordt het te duur ik moet ook nog geld overhouden voor mijn mobiel, computer en dure auto.

 • Frans Smit

  De burger koopt de melk toch meestal niet van de boer ?!
  Als het geld dat de burger meer betaalt naar de boer zou gaan, zou die niet zoveel bezwaar tegen een - dan slechts een beetje - hogere prijs hebben, denk ik.

 • wereldatlas

  HB
  We moeten een tijdje alle melkpoeder aan de Chinezen verkopen,
  dan zullen ze wel anders piepen.

 • w1888

  Haha, dan krijg je tenminste betaald naar je werk.

 • Mtstermors1

  Hoezo moet je dan maar altijd meer melken.
  Heb liever goede melkprijs in plaats van 300 koeien

 • trekker123

  Ik vind dat een supermarkt ook niet groter mag zijn dan 150 vierkante meter. Een bioscoop niet meer dan 50 stoelen en een dorp niet groter dan 3.500 inwoners. Veel gezelliger. We maken er gewoon één groot openlucht museum van. Dan kan de hele wereld komen kijken hoe de wereld er vroeger uit zag. Eigenlijk waren de middeleeuwen ook zo gek nog niet. Behalve dan het sanitair....

 • blauwekei

  1,5 ha bouwblok zonder de voerplaten ,dan kun je nog wel even door is tot op heden nooit zo geweest!

 • Hogeboom

  Daar om is BUURMANS BEDRIJF maar een keer tekoop !!!!!!!!

 • fj

  hey mekkeraars...dan kun je 600 koeien melken 2 stallen van 100 meter. Jongvee elders, etc... Ik denk dat het bouwblok niet de belemmering zal zijn voor de meesten!

 • poldes

  volle bouwblokken/volle en vele mestverwerkers en door de wereldzuivelverwerkers je laten bestelen van de melk?
  niet duurzaam bezig.

 • jvhoof

  Alle voeropslagen en mestopslag en erfverharding dienen in het bouwblok te liggen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.