Rundveehouderij

Nieuws 1508 x bekeken

Beurs veroordeelt Ausnutria Dairy

Hong Kong –Ausnutria Dairy, zijn CEO en drie andere directeuren zijn door de beurs in Hong Kong veroordeeld wegens handel met voorkennis.

Noch de Chinese onderneming die 51 procent van de aandelen van het Nederlandse Ausnutria Hyproca houdt, noch de vier directeuren gaan tegen de uitspraak en opgelegde sancties in beroep.

De onderneming moet volledige openheid van zaken geven over de (afgekeurde) jaarrekening 2011 voordat de beurshandel kan worden hervat. Die handel ligt al sinds 29 maart 2012 stil. Ook moet er een compliance adviseur, iemand die toezicht houdt op naleving van de financiële wetgeving, worden benoemd voor de periode van 2 jaar. De berispte directeuren, die allen nog in functie zijn, moeten op cursus.

Een woordvoerder van Ausnutria Hyproca, de Nederlandse tak van de onderneming, stelt dat het om een gebeurtenis gaat de die speelde voordat de Chinese onderneming meerderheidsaandeelhouder werd van Ausnutria Hyproca. Daarbij zou het gaan om een ‘technische aangelegenheid’ die geen invloed heeft op de Nederlandse activiteiten.

Het beursbestuur vindt dat Ausnutria al op 17 september 2010 met een winstwaarschuwing had moeten komen vanwege een sterke daling van winst en omzet. De directie besloot in december 2010 tot het terugkopen van aandelen. Volgens de beurs is hiermee de prijsvorming mogelijk beïnvloed.

De winstwaarschuwing werd pas afgegeven op 14 februari 2011. Het bedrijf heeft tussen september 2010 en februari 2011 investeerders en aandeelhouders koersgevoelige informatie onthouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.