Rundveehouderij

Nieuws

'Belangstelling Rheinland-Pfalz neemt toe'

Veeningen – Steeds meer melkveehouders met emigratieplannen overwegen een verhuizing naar het Duitse Rheinland-Pfalz. Ook afgelopen jaar vertrokken er weer een aantal melkveehouders naar de ten zuiden van Nordrhein-Westfalen gelegen deelstaat.

Dat zegt Frits Bennink, algemeen directeur van emigratiebureau Interfarms. Rheinland-Pfalz lijkt daarmee de positie van het voorheen populaire Nedersaksen steeds meer over te nemen. In deze deelstaat zijn de grondprijzen in de afgelopen jaren fors gestegen vanwege de focus op de productie van biogas. In Rheinland-Pfalz is volgens Bennink nog goede grond te vinden voor prijzen tussen de 8.000 en 12.000 euro per hectare. Reden voor Interfarms om deze regio steeds meer onder de aandacht te brengen. Groot verschil met Nedersaksen is dat Rheinland-Pfalz overwegend heuvelachtig is. “De ene veehouder vindt dit prachtig, de ander moet er niets van hebben”, zegt Bennink.

De animo onder melkveehouders voor emigratie naar Duitsland is volgens Bennink de laatste jaren stabiel te noemen. “Jaarlijks vertrekken er zo’n 30 tot 40 gezinnen”, zo schat hij. Hij ziet hier op de korte termijn geen verandering in komen. Met het verdwijnen van de quota nemen volgens hem ook de ontwikkelingsmogelijkheden in Nederland weer toe.

Toch blijft Duitsland volgens Bennink interessant voor melkveehouders die ergens anders hun heil willen zoeken. Veel melkveehouders zijn volgens hem nauwelijks op de hoogte van de kostprijstechnische voordelen van Duitsland. Er kan worden geprofiteerd van de lagere prijzen voor bedrijven, gronden en quota. Ook andere kostprijsbepalende elementen zoals loonkosten en pachtprijzen zijn in Duitsland voordeliger.

Interfarms heeft nu zo’n twaalf 'interessante' bedrijven in de verkoop variërend van 70 tot 200 hectare. Het gaat volgens Bennink om complete bedrijven. De aankoop van losse gronden ligt in het gebied vanwege pachtconstructies gecompliceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.