Rundveehouderij

Nieuws 2664 x bekeken 18 reacties

Artiesten in actie tegen onthoornen

Den Haag – Amerikaanse beroemdheden voeren samen met de dierenrechtenorganisatie Peta actie tegen het onthoornen van kalveren.

Na de acteurs Ryan Gosling en Ben Affleck was het deze week de beurt aan zanger Billy Corgan van The Smashing Pumpkins. In een open brief aan de fastfoodketen California Pizza Kitchen vraagt hij het bedrijf zich sterk te maken een einde te maken aan deze ‘onbeschrijfelijke barbarij’. Volgens de zanger bestaan er goede alternatieven, zoals het fokken van kalveren zonder hoorns.

Laatste reacties

 • alco1

  Een lachertje. Ze hebben dus wel door dat horens meer leed veroorzaakt.

 • rieuwersveld

  hoe ze in Amerika ook onthoornen! dat slaat helemaal nergens op! heb laast een stuk gezien op National Geografic, de incredible dr. Pol. Zonder verdoving en de kalveren zijn al een jaar oud. en maar bloeden. Dan doen we het hier een stuk beter.

 • MBVegan31

  Tuurlijk heeft men dat wel door akco1.
  Ik heb geen idee hoe het onthoornen in Nederland gaat, maar in Amerika gaat dit onthoornen er vrij barbaars aan toe. Ik mag echt hopen dat dit in Nederland beter is geregeld.
  In Amerika wordt dit zonder enige verdoving uitgevoerd waarbij de kalfjes in een wurgconstructie worden geplaatst. De geluiden die tijdens het onthoornen eraf komen word je ook onpasselijk van.
  Dat een boer daar dat kan zonder scrupules is mij onbegrijpelijk!

 • abtje

  Hier gaat het op jonge leeftijd, enkele weken oud, dus nog nauwelijks pit.
  Dier wordt algeheel verdoofd en plaatselijk bij de oogzenuw. Bovendien als extra een langwerkende pijnstiller die een dag of drie werkzaam is. Kost wat, maar dat is bijzaak. En inderdaad krijgen we ongemerkt steeds meer hoornloze kalfjes. Is helemaal super.
  Moet wel eerlijk toegven dat het niet mijn faforiete onderdeel is...

 • alco1

  Dus net als met de nersten moeten we nog veel meer dieren asiel verlenen.
  We hebben gisteren nog onthoornt. Verdovingsspuit, dan weerszijde plaatselijke verdoving en nabehandeling met een langwerkende. Geen greintje pijn kunnen ontdekken.

 • MBVegan31

  Nee je verdoofd dus, dat is dus een wezenlijk verschil met Amerika!

 • abtje

  @Alco1 hebben jullie ook het gezeik dat de dierenarts apart een recept moet uitschrijven omdat de politiek de algehele verdoving eigenlijk wilt onthouden aan het kalf? Hij moet een recept mailen met diernummers van de verdoofde dieren omdat het niet geregistreerd is. Wachttijd 28 dagen. Alsof je een onthoornd kalf gaat opeten, dwazen.

 • alco1

  Ik zou het niet weten. Ik denk dat ze mij met die flauwekul niet willen belasten.

 • Flyinghollander

  Ik gebruik pasta, hebben de kalveren het helemaal niet eens door.

 • el

  Wj onthoornen de kalveren in de eerste levensweek met onthoornpasta, vergelijk het maar met een oor of neus piercing het jeukt 5 minuten en het is klaar.

 • abtje

  Die pasta werkte prima, mocht hier niet meer. toen een tijdje aluinstift gebruikt die je moest natmaken, mag ook al een jaar of tien, vijftien niet meer.
  Ze vertrouwen de boer er niet mee, dus moet de dierenarts het nu doen. Het moet verplicht verdoofd gebeuren, en dat is prima hoor.
  Nu kan de inspectie in je logboek zien of alle kalveren wel via de officiele weg zijn onthoord, en dat dus ook in het verleden. Controle op de controle is ook geen uitzondering hier.

 • Arjan 68

  hebben die zangers hier ook al verstand van??
  ik doe het net zo als het hier boven is beschreven en laat het doen door de veearts

 • joannes

  Vaak zijn het zangers die wat aandacht missen. Door een commentaar op iets waar ze geen verstand maar wel een idee over hebben, kunnen ze hun populariteit weer oppoetsen. Niets egoïstischer dan een artiest die van publiek leeft.

 • Mozes

  @Flyinghollander en @ei, onthoorningspasta is zeer pijnlijk. Voor zover ik weet is het in Nederland ook verboden. De enigste diervriendelijke manier van onthoornen is zoals abtje en alco1 hiervoor al beschrijven. Dat is ook de manier waarop bij mij de kalveren al sinds jaar en dag onthoornd worden.

 • Mozes

  Wat wij wel aan deze actie kunnen aflezen is dat dierwelzijn ook in Amerika steeds meer maatschappelijke aandacht krijgt. Op het gebied van dierwelzijn komt Amerika met een aantal jaren vertraging achter Europa aan.

 • John Fr

  Als Limouzine kalvermester krijg ik geregeld kalveren van 'op papier' 3 weken met gebrande hoorns . Omdat deze kalveren met de fles opgestart moeten worden is het een ramp om dat te doen met deze beschadigde en gestresste beestjes en dat alleen maar om de leeftijd te verdoezelen.Ik accepteer ze niet meer van de handel!

 • boelenham

  johannes snapt het

 • jordi 1455

  @Joannes daarom schopt thieme en wakker dier ook overal tegen aan, puur uit eigenbelang.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.